Windmaand juli 2022

Windmaand juli 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Bestuurscolumn

Feest!!!

Op 24 augustus komen we bij elkaar. We hebben het uitgesteld en lang naar uitgekeken en dan ineens is het er echt: het 21-jarig jubileumfeest! Onder andere om de mensen van het eerste uur in het zonnetje te zetten, want, zonder hun visie en inzet was er geen Windunie geweest. Lof en prijs voor hen!

Het feest geeft ons de gelegenheid vooruit te kijken. Natuurlijk hoort dat bij het ondernemerschap. In de goede, slechte en turbulente tijden bewijst de coöperatie zijn waarde. Je zult er maar alleen voor staan! In een omgeving waarin de prijzen op hol zijn geslagen, waarin beloften van overheden niet waar worden gemaakt, de uitvoering van de RES’en de facto op slot zit en áls er dan toch een project kan doorgaan is het nog lang niet zeker dat het elektriciteitsnet voldoende capaciteit heeft.

Nieuwe perspectieven

We zijn samen op zoek naar nieuwe perspectieven. Op de regiobijeenkomsten presenteerden we de visie op systeemintegratie. Die krijgt vorm in nieuwe arrangementen op lokaal/regionaal niveau, in samenwerking tussen producten en consumenten van energie, in opslag van stroom en in omzetting naar warmte of moleculen.

Dat is niet alleen een kwestie van techniek en contracten, was het maar zo simpel. In feite ontwerpen we een nieuw energiesysteem dat beter past bij de samenleving van vandaag. De invulling van die belangrijke afspraak uit het energie-akkoord: minimaal 50% in lokaal eigendom.

Volgende generatie

Zo bezien ontwikkelen we een nieuwe generatie ondernemingen in duurzame energie die niet meer alleen een grondstof levert, maar ook lokaal of regionaal meerwaarde weet te creëren voor de elektronen én voor de samenleving. Dat is een goede positie in een wereld waarin de ‘license to operate’ niet meer vanzelfsprekend wordt verstrekt. Allemaal onderwerpen die we tijdens ons feestje kunnen bespreken. Met of zonder borrel. Onderweg naar morgen…

Over de volgende generatie gesproken. Op 18 augustus aanstaande organiseert de Coöperatie een bijeenkomst voor jonge mensen binnen onze Coöperatie. De toekomst is in hun handen en wij betrekken hen graag bij de stappen die daarheen leiden. Opgeven voor deze bijeenkomst kan nog door ons een mail te sturen. 

Wie terugkijkt op het verleden van de Windunie zal kunnen vaststellen: ‘Saai was het nooit’. Zo bezien is er sprake van continuïteit: ook morgen en overmorgen zal het in energieland niet saai zijn.

Samenwerken geeft energie!

Heeft u zich al aangemeld voor het jubileumfeest in Recreatiepark Netl te Kraggenburg? Nee? Het kan via deze link.

Graag tot ziens op ons jubileum!

Marten Wiersma
Bestuurslid

Coöperatie@Windunie.nl