Windmaand februari 2023

Windmaand februari 2023
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel

Stand van zaken richtlijn voor windmolen van 20 jaar en ouder.

Steeds meer windturbines zijn 20 jaar oud of naderen die grens. In het verleden gebouwde turbines zijn ontworpen met een technische levensduur van 20 jaar. Het typecertificaat is op deze technische levensduur gebaseerd. In de regel wordt dit typecertificaat gebruikt om te voldoen aan de veiligheidsnormen op basis waarvan vergunningen worden verleend. 

Doorgaans worden windturbines, mits goed onderhouden, minder zwaar belast dan het maximum waarvan de fabrikanten in theorie uitgaan. Daarom is het goed mogelijk dat een turbine technisch gezien nog een periode veilig kan blijven draaien. Mede op het initiatief van en met een financiële bijdrage door NWEA en een aantal leden heeft de NEN-commissie in 2016 de richtlijn voortgezet bedrijf (NPR 8400) opgesteld. Deze richtlijn kunt u hier downloaden (tegen betaling): https://www.nen.nl/npr-8400-2016-en-217956. 

Deze richtlijn kan sindsdien in de praktijk worden toegepast. NWEA adviseert deze richtlijn toe te passen indien een eigenaar besluit om een windmolen langer dan 20 jaar te laten draaien. Het is aan de individuele eigenaar om te besluiten dit te doen en het bevoegd gezag om hierop toe te zien. De kosten voor het toepassen van de richtlijn bedragen vijf- tot tienduizend euro. De uitkomst kan zijn dat (met kleine aanpassingen) de windmolen voor een x-aantal jaren/ maanden probleemloos kan doordraaien. Maar het is ook mogelijk dat de windmolen economisch/ technisch total loss wordt verklaard en direct moet worden stilgezet. Omdat het gaat om windmolens met een relatief kleine opbrengst is het, zeker voor individuele eigenaren, een forse investering met een onzekere uitkomst.  

Mocht bovenstaande van toepassing zijn op uw situatie dan kunt u contact opnemen met Adam Moron via het telefoonnummer 030 753 3126.