15-jarig jubileum Windunie

Op vrijdag 4 november vierde Windunie met haar leden en goede vrienden het 15-jarig bestaan van de coöperatie. In Lelystad hadden zich ruim 150 mensen verzameld voor de festiviteiten.

Na een welkomstwoord van voorzitter Cor de Graaf, volgde een presentatie van Peter Vaessen van DNV GL over de transitie naar duurzame energie. Welke rol is er weggelegd voor duurzame opwekking, voor opslag – en in welke vorm dan -, kunnen turbines een rol spelen in behoud van spanning op het net, welke verdienmodellen zijn denkbaar? Het levendige betoog met talloze voorbeelden was voor sommigen een eye-opener en voor anderen misschien te ver-van-m’n-bed, maar toch inspirerend voor iedereen.

Uitluiden met kanonschot

kanonschieten

Ton Kempenaar ontsteekt het kanon

Vervolgens vertrok het gezelschap te voet naar de Bataviawerf waar we nog even stilstonden bij het vertrek van oud-voorzitter Ton Kempenaar die tijdens de NWEA-winddagen wat al te stilletjes afscheid had genomen. Oud-bestuurder en zeer actief lid Stephan de Clerck complimenteerde Ton met zijn stabiliserende rol voor de coöperatie, de professionaliteit die hij bracht en natuurlijk zijn tomeloze inzet. Met cabareteske flair nodigden de kanonniers Ton uit een stokoud kanon te activeren en met een oorverdovende knal zijn voorzitterstijdperk uit te luiden. En vervolgens kreeg Cor de Graaf de kans om zijn tijdperk knallend in te luiden. Met suizende oren trokken we naar de Taveerne voor een borrel.

Marjan Minnesma tijdens afscheidsborrel Ton Kempenaar

Marjan Minnesma spreekt Ton Kempenaar toe

Complimenten van Marjan Minnesma

In de Taveerne was het warm en gezellig, en toen de kaas en worst werd rondgedeeld, nam Marjan Minnesma de microfoon ter hand. Want Ton was niet alleen belangrijk voor ons bestuur, samen met Urgenda en TexelEnergie heeft Windunie ook de Duurzame Energie Unie opgericht. Samen met Marjan zat hij in het eerste bestuur. Ook voor die rol kreeg Ton de complimenten waarna hij zelf vond dat er wel genoeg afscheid was genomen. Dus we dronken nog een glas en keerden vervolgens langs de sfeervol brandende fakkels terug naar De Cantine. Daar stond de erwtensoep klaar en werden we verwelkomd door een vrolijk musicerende band.

Nieuwe website, oude herinneringen

Daar nam Axel Posthumus, directeur van Windunie, het woord en introduceerde de nieuwe website van Windunie. De oude had een soort van vintage-look intussen en representeerde vooral niet meer het karakter of de activiteiten van de coöperatie en de gekoppelde bedrijven. Vervolgens gaf Axel de drie (oud)voorzitters de kans te vertellen hoe zij terugkeken op hun periode. Hilariteit, herkenning en applaus uit de zaal.

Bernard Schuijt vormde met Kaak Schenk, Wilma Raijmakers, René de Rond en Maike Bouma het eerste bestuur (Stephan de Clerck verving Maike), rechts Axel Posthumus

Bernard Schuijt vormde met Kaak Schenk, Wilma Raijmakers, René de Rond en Maike Bouma het eerste bestuur (Stephan de Clerck verving Maike), rechts Axel Posthumus

Besturen in vergaderzalen

De twee oud-voorzitter Bernard Schuijt en Ton Kempenaar namen een foto van het toenmalige bestuur in ontvangst, portretten die komen te hangen in de vergaderzalen die naar de voormalig voorzitters zijn vernoemd. Daarna werd er nog een glas geschonken, lekker gegeten, veel gekletst en zelfs gedanst. Het was natuurlijk vooral het personeel dat de dansvloer betrad, en die was met zo’n 30 medewerkers goed gevuld.

Het feest bevestigt dat de coöperatie bloeit als nooit tevoren. Het was leuk dat jullie er allemaal waren.