Greenchoice en Windunie sluiten 10-jarig leveringscontract

Twee van de meest duurzame Nederlandse energiebedrijven, producent Windunie en energieleverancier Greenchoice, kiezen voor langdurige samenwerking. Het contract werd op 22 september 2016 getekend en gaat in vanaf 1 januari 2018.

Met deze deal garandeert Greenchoice haar klanten, ook in de toekomst, groene stroom van Nederlandse bodem en krijgen de windmolenaars van coöperatie Windunie zekerheid over de afname van hun stroom. Dankzij het partnerschap wordt productie direct gekoppeld aan levering, wat handelskosten bespaart. Dat is gunstig voor zowel de portemonnee van de klanten van Greenchoice als voor de opbrengsten van de windmolenaar. Het nieuwe leveringscontract is een mooie opsteker voor twee pioniers in groene energie die beide dit jaar hun 15-jarig jubileum vieren.

Greenchoice verzekert zich van groene stroom

Steeds meer consumenten kiezen voor groene stroom, liefst van eigen bodem. Maar omdat slechts 11% van de benodigde elektriciteit duurzaam én in Nederland wordt opgewekt, is het lastig om aan die vraag te voldoen. Toch biedt Greenchoice uitsluitend Nederlandse groene stroom aan haar particuliere klanten. ‘Daarom is het van belang ons te verzekeren van constante levering van duurzame Nederlandse stroom.’ aldus Evert den Boer, CEO van Greenchoice. Windunie biedt de stroom van het gros van haar leden gebundeld aan via de Windunie-Pool. ‘Onze huidige overeenkomst loopt binnenkort af, dus het is voor beide partijen fijn dat we de samenwerking nu langdurig beklinken. Ook voor onze klanten.’

Gunstige voorwaarden voor windmolenaars

Hoewel Nederlandse windenergie schaars en gewild is, is het contract ook voor Windunie een belangrijke mijlpaal: ‘Door de lage kolen- en olieprijs is ook de stroomprijs nu extreem laag, en dat zorgt voor onzekerheid bij windmolenaars. Vanwege het grote gezamenlijke volume en de directe koppeling aan consumenten, zijn de voorwaarden van dit contract gunstig voor onze leden,’ zo verklaart Axel Posthumus, directeur van Windunie. ‘We verwachten dat nog meer leden zich zullen aansluiten bij de Windunie-Pool omdat we langjarig de beste prijs kunnen garanderen. Dat maakt het lidmaatschap van de coöperatie ook voor nieuwe leden aantrekkelijker.’

Groene stroom voor klanten van Greenchoice

Die gunstige voorwaarden betekenen overigens niet dat de klanten meer gaan betalen volgens Den Boer: ‘We doen rechtstreeks zaken, met maar één partij – in plaats van met allemaal individuele molenaars – en we hebben nu in één klap een afspraak voor tien jaar. Dat houdt de kosten laag.’ Op dit moment zijn in de Windunie-Pool 170 van de 225 leden verenigd en wordt al ruim 400 GWh gebundeld. Daarmee kunnen zo’n 120.000 huishoudens van groene stroom worden voorzien. Als het contract in januari 2018 ingaat, zal in de Windunie Pool naar verwachting zo’n 600 GWh zijn gebundeld, goed voor meer dan de helft van de klanten van Greenchoice.