Dag van de boerin: Jacqueline Tuinenga centraal

Vandaag is het de “Dag van de boerin”. Coöperatie Windunie zet boerin en gedroomd bestuurslid Jacqueline Tuinenga daarom centraal vandaag. Zij zette zichzelf op de kaart bij Windunie door haar kennis, kunde en ervaring op het gebied van bestuur en windenergie. Voor leden is zij makkelijk benaderbaar en altijd bereid om na afloop van een ledenbijeenkomst nog even na te praten.

Jacqueline TuinengaJacqueline heeft samen met haar man een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Twee van haar zonen zijn vennoot in de vof en haar derde zoon volgt binnenkort. De tractor is inmiddels omgeruild voor de computer om de administratie, verzekeringen en bankzaken van haar bedrijf te doen. En dat is naast haar fulltime baan als arbeidsrechtprofessional. Tijdens de oogst kookt ze voor de ‘crew’ als het even kan: “De gesprekken aan de keukentafel zijn in een familiebedrijf heel belangrijk. We hebben geen vergadercultuur, maar toch moet er af en toe afstemming plaatsvinden”.

Windunie: de onmiskenbare voordelen van de coöperatie

In 2002 draaiden er zes turbines op het land,  een gezamenlijke investering van Jacqueline en haar man samen met de buren. Jacqueline: “Wij werden toen benaderd door partijen met de vraag om ofwel de locatie te verhuren, ofwel de lijn of de stroom te verkopen. Dat voelde niet goed. Een uitzondering was algemeen directeur van Windunie Axel Posthumus, waar we een klik mee hadden en die bovendien een goed verhaal had. Niet veel later volgde het lidmaatschap van de Coöperatie Windunie. Jacqueline: “De voordelen van de coöperatie zijn onmiskenbaar. Zeker na het einde van ons langlopende stroomcontract. De energiemarkt is constant in beweging en soms moet je je beperkingen erkennen. We hebben nu zonnestroom en ook die leveren we aan Windunie. Dus een tip voor alle ondernemers met zonnepanelen: informeer eens bij Windunie!”

Bestuurswerk verruimt je blik

Jacqueline bezocht de vergaderingen van Windunie vaak alleen, omdat haar man druk was met het akkerbouwbedrijf. Ze viel op omdat ze regelmatig vragen stelde en kreeg van Windunie de wedervraag om zich verkiesbaar te stellen voor het bestuur. Jacqueline: “In het algemeen verruimd bestuurswerk je blik. Het is goed om achtergronden te kennen en zo besluiten te begrijpen. Je hoeft geen ja knikker te zijn, juist niet. Gezond wantrouwen is altijd goed, dan komen de beste besluiten tot stand. In een bestuur is een mengeling van karakters en vaardigheden ook om die reden van groot belang. Het is voor mij een mooie ervaring om dit groeiende bedrijf, met inmiddels 60 werknemers, te besturen”.

Leden hebben invloed op de coöperatie

“Voor mij is het belangrijk dat de leden weten dat zij invloed hebben op de coöperatie”, zegt Jacqueline. “Bij Windunie is het met rond de 225 leden goed te overzien”. Bestuursleden, accountmanagers en adviseurs gaan actief naar de leden toe. Op die manier brengt Windunie in kaart waar zij kan ondersteunen. “We organiseren elk jaar een aantal regiobijeenkomsten en twee algemene ledenvergaderingen, zodat we op de hoogte blijven van de vragen, wensen en behoeften van leden. Ze kunnen ons ook altijd benaderen, en doen dat ook actief”.

Landelijke bijdrage aan de energietransitie

“Als bestuurslid van Windunie lever ik een landelijke bijdrage aan de energietransitie. Daarnaast draag ik persoonlijk bij met zonne- en windenergie”. Jacqueline ziet in algemene zin een beweging van centralisatie naar decentralisatie. “Dat geldt ook in de energiewereld. Hoe mooi is het om te kunnen zeggen dat je de stroom krijgt van een windmolen in de buurt? Dat is aansprekender dan een energiereus uit het buitenland! Ook daarvoor kunnen mensen bij Windunie aankloppen.”

“Dag van de boerin”

Iedere tweede zaterdag in september is het “Dag van de boerin”. Boerinnen worden in het zonnetje gezet als dank voor hun inzet op de boerderij. “Toevallig heb ik een vriendinnenweekend gepland met een aantal boerinnen. Dan komt de ‘Dag van de boerin’ vast nog aan bod. En dan kijk ik ook even naar de boerinnenswap actie”.