Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave

“Energie halen uit wind; dat vind ik een interessant proces!”

Luc Westendorp (32) maakte een switch van het internationale bedrijfsleven naar windenergie van Nederlandse bodem, omdat hij liever wilde bijdragen aan duurzame ontwikkeling, de energietransitie en schone natuur. Luc is asset manager bij Windunie en draagt in die rol bij aan de productie van duurzame windenergie.

Hiervoor werkte Luc in een heel andere branche, namelijk bij een bedrijf voor ‘wet wipes’; de natte babydoekjes. De productie van die doekjes ging hem tegenstaan. Luc: “Het doek wordt chemisch behandeld, verpakt in plastic en gaat daarna in een doos en vervolgens wordt het over de wereld verscheept. En dat voor een product zonder bestaansrecht. Tenminste, zo voelde ik dat op een gegeven moment. Dat begon me tegen te staan. Vandaar dat ik de overstap heb gemaakt naar duurzame windenergie. Windunie sloot aan op mijn intrinsieke motivatie om werk te doen dat bijdraagt aan duurzame ontwikkeling door actief mee te bouwen aan de energietransitie. Windenergie vind ik mooi omdat wind in principe niks is, maar je kan er wel veel duurzame stroom uit genereren. Energie halen uit wind: dat vind ik een interessant proces.”

Luc maakt zich zorgen over het klimaat: “Ik merk aan den lijve dat klimaatverandering gaande is met de lange, hete zomers en de natte winters. Ik zie een groot verschil met 20 jaar geleden en dat baart mij zorgen. Ik ben graag in de natuur. Vroeger ging ik met mijn moeder vaak vogels spotten en tegenwoordig wandel ik graag over de klompenpaden door agrarisch gebied of ik loop een van de vele NS-wandelingen. Als je dan ziet hoe droog alles is en hoe weinig bijtjes er zijn, dan merk je dat de natuur zich niet staande kan houden.”

Voor Luc is plastic zwerfafval een groot punt van irritatie en tekent met name dat de slechte omgang van de mens met de natuur. Westendorp: “Als je toch ziet hoeveel plastic er in de zee terechtkomt, de afmetingen van de plastic soup en wat dat met het zeeleven doet. Een andere ergernis is dat mensen op straat alles van zich afgooien. Dat vind ik echt schandalig. Daarom neem ik soms een plastic zak mee wanneer ik ga wandelen en dan gooi ik daar dat zwerfafval in. Als iemand anders te beroerd is, dan doe ik het wel. Als ik in de natuur loop, dan wil ik dat het mooi is.”

Thuis is Luc redelijk met duurzaamheid bezig. Hij pakt de fiets en loopt graag. Rijdt niet overdreven veel auto en ook vliegen doet hij de laatste jaren niet meer. Maar voor een echt verre vakantie buiten Europa zou hij nog wel een keer het vliegtuig pakken, zo geeft hij toe. Hij merkt dat zijn omgeving niet erg bezig is met verduurzaming. “De push van de overheid is nodig. Ik vind dat je elektrisch rijden goedkoper kan maken dan benzine auto’s, zodat meer mensen elektrisch kunnen gaan rijden. Dat geldt ook voor huizen isoleren en zonnepanelen. Al vind ik dat een beetje micro management. Het is wel goed om particulieren bewust te maken, maar het grote verschil wordt gemaakt bij grote vervuilende bedrijven zoals Shell en Tata Steel. Zolang zij niet aangesproken worden op hun gedrag en impact op het klimaat, dan zal er niet veel veranderen. Dat gebeurt pas wanneer consumenten en de overheid dat daadwerkelijk eisen!”

Dit artikel verscheen in de derde editie vakblad Wind&Zon 2022.

Over Luc Westendorp

Luc Westendorp heeft technische bedrijfskunde gestudeerd en werkt nu 2 jaar als asset manager bij Windunie. In die functie zit hij op de stoel van de eigenaar (aandeelhouder of agrariër). Hij neemt de taken uit handen zoals het controleren van SDE-subsidie, behandeling van vragen uit de omgeving, contact met turbine leveranciers, productiedata, uitbetalingen van de stroomprijs en de inrichting van windparken.