Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave

Roerige tijden

Dit is wel een makkelijke titel voor een column om te starten, lekker algemeen. Maar wat zie je dan als bestuurder allemaal om deze titel te gebruiken? Dat de energiemarkt roerig is, is wel duidelijk. Dat we ook polariserend landelijk over elkaar heen rollen? Komt ook roerig over.

Dat dingen veranderen, is altijd moeilijk. Dat geeft lawaai en is roerig. En als je veel dossiers volgt, rijst de vraag: hoe krijg je hier de rust in om samen weer vooruit te komen? Dan laat je je gedachten de vrije loop en pak je er een oud Fries bestuurdersspreekwoord bij ’nim de pet ôf foar de skiednis en doch de jas út nei de takomst’.

Vertaald is dit: ‘neem de pet af voor het verleden en doe een jas uit voor de toekomst’. Oftewel: ga met respect om met het verleden en investeer in de toekomst. Dit sluit zeker aan bij onze coöperatie. Wat er in het verleden is gerealiseerd, dat kun je alleen maar waarderen, van leren en meenemen om verder te bouwen aan de toekomst. Als je meegaat in wat er allemaal geschreven wordt, lijkt het wel dat alles uit het verleden slecht was. En als je dat gaat geloven, komen we zeker niet verder.

Ook als je naar de huidige situatie van de energiemarkt kijkt, is er nu wel degelijk een verandering gaande. Onze landelijke energie opwekcentrales die gevoed worden door kolen gas, en zelfs nog een beetje uranium, zijn nu volledig afhankelijk geworden van de perikelen en handelsstrategieën van andere culturen en gewoonten. Want we halen geen kolen en gas uit eigen grond meer. Dus hierdoor blijft het roerig en meer bij de waan van de dag.

Hiermee komen de oude, betere tijden niet meer terug. Ook daar zullenw we mee moeten leren omgaan. Het nieuwe normaal???

Maar als Windunie zitten daar ook onze uitdagingen. Waar we een paar jaar geleden al aan begonnen zijn, zijn we al een jas aan het uitdoen zijn voor de toekomst. Dat kan ook, want we hebben door de oude en roerige tijden wel een jasje bij gekregen.

Om de coöperatieve waarden nog eens de benadrukken, kwam ik de volgende quote tegen van oud-president Kennedy die zei “ask not what your country can do for you, but what you can do for your country

Als je ‘country’ vervangt door ’Windunie’, kun je dit lezen als een open uitnodiging voor al uw vragen, ideeën en vaardigheden.  U weet ons te vinden.  Want……… er komt ook weer een plekje vrij in ons bestuur.

Wij hopen u op de Algemene Ledenvergadering van 7 december te ontmoeten, want juist in roerige tijden kunnen we met elkaar meer.

Douwe de Jong
Bestuurslid
bestuur@windunie.nl