Windmaand maart 2020

Windmaand maart 2020
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Lobby resultaat

Meerdere zon- of windparken aansluiten op één kabel

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) is de branchevereniging van de windsector. Windunie is via Energie Samen lid van NWEA. Op deze manier vertegenwoordigen we de belangen van onze leden in Den Haag, in de media en bij andere spelers. Een van de onderwerpen waarbij we u vertegenwoordigen is bij de netinpassing van windenergie.

Netinpassing van wind- (en zonne-) energie is een cruciaal onderdeel in de energietransitie. En daarbij spelen allerlei zaken een rol. Bijvoorbeeld: de locatie, de kosten en de snelheid van aanleg. Dit vergt samenwerking met onder andere netbeheerders, overheden, marktpartijen en aanpassingen in wet- en regelgeving.

Meerdere zon- of windparken aansluiten op één kabel

Een van de zaken die we via lobby aanpakken, is de mogelijkheid om meerdere zon- en/of windparken op één kabel aan te sluiten. We waren nog in afwachting of de Algemene Maatregel van Bestuur over cable pooling definitief in werking zou treden, maar deze maatregel is inmiddels aangenomen als amendement op de Elektriciteitswet.

Dat betekent dat de werking landelijk wordt, in plaats van alleen voor congestiegebieden. Windunie, Energie Samen en Firan (voorheen Zown, onderdeel Alliander) zijn in gesprek over wat je als initiatiefnemers contractueel moet regelen om samen op één kabel te kunnen. Daarnaast willen we de netbeheerder ertoe bewegen om van de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) een meerpartijenovereenkomst te maken.

Heeft u vragen over netcongestie, cable pooling of lobby?

Wanneer u met uw (toekomstige) project tegen problemen met het net aanloopt, dan kan Windunie u hier bij adviseren. Neem contact op met Ivana Pieters via mail of op: 06 – 20 64 29 30.

Heeft u vragen over lobby van Windunie, neem dan contact op met Laura de Groot via mail of op:
06 – 55 45 58 81.

Over 'Mijn Windunie'

Windunieleden kunnen inloggen op het speciale ledengedeelte ‘Mijn Windunie’ op de website van Windunie. Dit kan via de knop ‘Mijn Windunie’ rechtsboven. Drukt u de knop ‘Mijn Windunie’ in, dan komt u op de inlogpagina terecht. U kunt zich daar aanmelden met het bij ons bekende e-mailadres en wachtwoord.

Bent u uw wachtwoord vergeten, dan kunt u een nieuwe aanvragen op dezelfde inlogpagina. Bent u ingelogd, dan komt u op een aparte ‘ledenwebsite’ terecht. U kunt daar informatie inzien die speciaal voor leden bedoeld is. Daaronder vallen onder andere de data en agendastukken van de bijeenkomsten, de ledenlijst van de coöperatie en lobby stukken. Mocht u vragen hebben over ‘Mijn Windunie’ dan kunt u ons een mail sturen.