Windmaand januari 2023

Windmaand januari 2023
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Bestuurscolumn

Wordt het een goed 2023?

Maatschappelijke codes zijn er om overtreden te worden. Elkaar na Driekoningen een goed nieuwjaar te wensen bijvoorbeeld. Vandaag is het 19 januari en ik wens u als Windunielid mét de uwen een buitengewoon goed 2023!  

En dan, wat is goed? Gelukkig heeft ieder mens een eigen invulling, dat geeft kleur aan de samenleving. Doorbreken van de code ‘het is altijd zo geweest, het moet ook zo blijven’, is de brandstof voor innovatie. Ik heb na een aantal jaren Windunie ervaring het idee dat veel van onze leden (gelukkig) aan de innovatieve kant zitten. Dat treft, want ook in 2023 zou er wel eens veel kunnen veranderen. De gevolgen van de veranderingen op en in de West Europese energiemarkt raken ons.

Het is 19 januari als ik dit schrijf en in deze maand zijn er al negentien uren met een negatieve stroomprijs geweest. Inderdaad, in de winter, zonder invoer van Russisch gas.
De stroomcontracten veranderen, er komen nieuwe spelers op de markt, aan de boom van oude instituties wordt ernstig geschud. U zag ook dat de reus Uniper het zonder overname door de Duitse overheid niet ging redden. Om nog maar te zwijgen van de Brusselse ingreep in de prijzen. 

De maatschappelijke waardering van het energiesysteem in onze samenleving is snel veranderd. Nog geen twee jaar geleden was het een zuiver marktmodel. Wie nu zijn oor te luisteren legt, hoort pleidooien voor een sterke rol van de overheid in de energievoorziening. Hoe je het wendt of keert, dat heeft gevolgen. Ook voor producenten. 

Windunieleden zijn niet bang om nieuwe wegen in te slaan. En zij kunnen zich verzekerd weten van de kracht van de Coöperatie en de kundigheid van de adviseurs van de Windunie Groep. Coöperaties kennen principes: die gaan over zelfredzaamheid, verantwoordelijkheidszin, gelijkheid, billijkheid en solidariteit. Met dat soort principes zijn we in een goede positie om met die veranderingen om te gaan, daar goede antwoorden op te geven. Doordat we kennis delen, zoals via de Kenniscafé ’s, de regio- en ledenbijeenkomsten. Er komen nieuwe concepten, zoals Zeker Duurzame Energie (ZDE), een Windunie concept voor een stabiele en vaste prijs voor uw stroom. De Energyhubs komen er aan, iedere dag lijkt er weer een nieuw type batterij te zijn. Noem maar op, never a dull moment.

Dat goede nieuwjaar dat ik u wenste zou wel eens een heel dynamisch jaar kunnen worden! 

Marten Wiersma
Bestuurslid
bestuur@windunie.nl