Windmaand januari 2023

Windmaand januari 2023
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel

Zonnepark Pekela levert binnenkort de eerste groene stroom

Windunie voorziet Nederland al meer dan 20 jaar van duurzame energie. We zijn betrokken bij de helft van de windprojecten op land en wekken steeds meer zonne-energie op. Met grondeigenaren, beleidsmakers en energiecoöperaties realiseren we nieuwe wind- en zonneparken. Binnenkort gaat het eerste volledig door Windunie ontwikkelde zonnepark in productie: Zonnepark Schoorlemmer Pekela Duurzaam.

Aan de Raadhuisweg in Oude Pekela is sinds mei 2022 de ontwikkeling van een zonnepark te zien. Het begon met het inzaaien van de planten voor de omheining van het park, daarna werd er een hekwerk geplaatst en inmiddels liggen er ruim 34.000 zonnepanelen op lange tafels op het perceel. Op de 20 hectare grond wordt straks zo’n 16,5 miljoen kWh per jaar aan groene energie geproduceerd. Dat is genoeg voor 6.000 huishoudens.

Zonnepark Schoorlemmer Pekela Duurzaam is tegelijkertijd ontwikkeld met een naburig zonnepark. Gezamenlijk hebben zij zich ingezet om daarnaast een wandelpad, informatiepunt en vogelweide te realiseren. Zo bieden de voormalige landbouwgronden straks ruimte voor recreatie en natuurontwikkeling. Er is daarom ook gekozen voor begrazing met schapen: multifunctioneel gebruik van de grond.

Nog voor het voorjaar begint, verdwijnt het bouwterrein en gaat Zonnepark Pekela groene stroom produceren. Als dan ook de laatste bomen zijn aangeplant en het informatiepunt is gerealiseerd, is het de zeker moeite waard om een kijkje te nemen als je in de buurt bent. Je kunt genieten van een wandeling langs een prachtig natuurinclusief zonnepark. En wellicht steek je er nog iets nieuws van op! Wat ons betreft volgen er snel meer.

Maximaal lokaal eigendom

Ons uitgangspunt bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten is minimaal 50% lokaal eigendom, maar we streven naar 90%. Zonnepark Pekela is in eigendom van burgercoöperatie Pekela Duurzaam, grondeigenaar Schoorlemmer Duurzaam en Windunie. Hiermee profiteren de eigenaar van de grond en de mensen in de gemeente Pekela mee  van de toekomstige rendementen van het zonnepark. Door als Windunie mee te investeren, versnellen we de transitie op weg naar een klimaatneutrale energievoorziening. Ruimte voor energie maken we samen!