Windmaand april 2022

Windmaand april 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Bestuurscolumn

Uitdagingen in alle soorten en maten

Het windjaar vertoont pieken en dalen: een tegenvaller in januari, februari top, maart weer in de min. Die productiepieken en dalen zijn nog  niets bij de turbulentie op de energiemarkten. De Poolcommissie is er maar druk mee. We betreden ongebaande wegen. Want zeg nou zelf: wie had dat een paar jaar gelden gedacht?

Deze ontwikkelingen passen lastig in de bestaande financiële modellen. De energiebedrijven – waar wij onze stroom aan leveren – maken ook avonturen mee, die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Dankzij onze coöperatie beschikken we over een marktpositie, ervaring en deskundigheid om deze vraagstukken aan te pakken.

De effecten van de Oekraïne oorlog zijn, hoe wrang het ook klinkt als je aan het leed van de mensen dáár denkt, dat de energiewereld wordt opgeschud. De huidige prijzen halen innovaties  dichterbij en versnellen de energietransitie. Een zilveren randje aan zwarte gebeurtenissen.

Binnenkort is er weer een Algemene Ledenvergadering (ALV). Ik prijs me gelukkig dat deze weer ‘live’ is. We kunnen elkaar weer ontmoeten, elkaar in de ogen kijken en samen na afloop nog een – al dan niet alcoholvrij – biertje drinken. Al was het maar om de voorzitter uit te zwaaien. Dat doen we met enige weemoed. Cor was een vaste waarde, het vizier goed ingesteld, de koers uitgezet. Zo gaat het in coöperatieland: de statuten voorzien in een roulatie. En als onze leden instemmen hebben we na de ALV een vertrouwde naam als voorzitter. Maar die noemen we dan Jacco. Ik zie de stemming met vertrouwen tegemoet.

Over veranderingen gesproken: in al die twintig jaar van onze coöperatie heten we Windunie en is ons logo rood en blauw. Maar ‘we’ doen al lang niet meer alleen wind. Zon is er al lang bij, opslag staat op de drempel, vraagsturing komt er aan en wie weet wat er nog volgt. Ik wil maar zeggen dat ons logo wel een beetje bij de tijd kan worden gebracht. En de naam kan wel een tikje breder dan alleen Wind. Dat lijkt allemaal heel plausibel, logisch en duidelijk. Maar welke naam dekt wél de lading?

U begrijpt: uitdagingen zijn er in alle soorten en maten. Daar kunnen we het op de ALV nog over hebben met elkaar. Mooi onderwerp voor aan de bar!

Marten Wiersma
Bestuur@Windunie.nl