Windmaand juni 2021

Windmaand juni 2021
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Bestuurscolumn

Code Rood

Als het gaat stormen krijgen we code rood van het KNMI. Als er mooi weer wordt voorspeld met veel zon krijgen we code rood, samen met advies dat je je in moet smeren. Op deze manier zijn de kleuren geel, oranje en rood over de jaren wel ingeburgerd.

Maar laten we eerst eens met de positieve kleur groen beginnen. In mijn vorige column had ik tussen de regels door aangestipt dat we als agrarisch Nederland sinds december 2020 meer duurzame stroom produceren, dan we zelf verbruiken. Met andere woorden: agrarisch Nederland is gemiddeld al energie neutraal!

De Nederlandse agrarische sector wordt wereldwijd geroemd als vooruitstrevend. We beter moeten uitdragen dat we dit elektrisch gezien volledig GROEN doen. Doel bereikt zou je zeggen, echter de sector ontwikkeld door. Zou je dit koppelen naar de rest van de agrarische ketens, dan kunnen we de gehele keten vergroenen. Het is aan alle partijen in de ketens om dit te omarmen.

Nu terug naar ‘code rood’. Het ondernemerschap in Nederland staat niet stil. Er wordt steeds meer gebouwd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat netbeheerders in een aantal gebieden ‘code rood’ hebben aangegeven. Deze code rood is een andere als die van het KNMI, waar de gevolgen en aanpassingen te overzien zijn.

Het is namelijk de code rood als gevolg van de huidige aantallen zonne- en windenergie-opwekkers. Dit betekent steeds vaker dat er dan ook roodgekleurde bedragen in uw opbrengstenstaatje verschijnen. Netbeheerders kleuren steeds meer gebieden rood de komende jaren. Soms worden er al looptijden van zeven jaar voorspeld voor er weer verder gebouwd kan worden aan duurzame energieprojecten.

Noam Chomsky zei ooit: “Veranderingen en vooruitgang zijn zeer zelden geschenken van bovenaf. Ze komen van de worteling van onderaf”. Zo zien we dat ook als coöperatie. De komende jaren, vanaf de worteling van onderaf, werken we om met andere slimmere manieren zoveel mogelijk “code rood cijfers” te vermijden.

Of dat kan? Zeker! Als coöperatie zijn we daar al volop mee bezig. Zie onder andere de webinars waar enkele onderwerpen al aan de orde zijn geweest. Ook hopen we u in september weer live te ontmoeten om hierover ideeën uit te wisselen. En mocht u al met goede ideeën rondlopen benader dan Mariska Weijer. Zij kan die doorzetten in de coöperatie.

Als code rood wordt gegeven dan is het prettig dat je er niet alleen voor staat, maar met coöperatie Windunie samen naar oplossingen toewerkt!

Douwe de Jong
Bestuurslid

bestuur@windunie.nl