Windmaand maart 2021

Windmaand maart 2021
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Interview Pascal Weijers over SwifterwinT op Land

“Droom die uitkomt”

Eind december bereikte SwifterwinT op land, onderdeel van windpark Windplanblauw in de noordwesthoek van Flevoland, financial close. Een “hoogtepunt” en “een droom die uitkomt” aldus enkele van de initiatiefnemers van dit plan.

De ontwikkeling van SwifterwinT en daarmee van Windplanblauw valt ongeveer gelijktijdig met die van Windunie Ontwikkeling & Realisatie. Pascal Weijers, adviseur en later projectleider van het allereerste uur, heeft in beide een belangrijke rol gespeeld: “Windunie en SwifterwinT hebben eenzelfde DNA: het coöperatieve gedachtegoed zit in onze genen.”

Historie

Flevoland vervult al sinds de jaren ’90 een pioniersfunctie op het gebied van windenergie. In die tijd bouwden veel ondernemers (veelal agrariërs) een windturbine op hun land.

De vele losstaande turbines zorgen samen voor veel groene energie, maar het landschap oogde wel wat rommelig. Om dit te verbeteren én om meer energie op te wekken, koos de provincie in 2006 voor een beleid van ‘opschalen en saneren’: meer energie opwekken met minder windmolens. Met als beoogd resultaat een mooier landschap, een duurzamere energiehuishouding, een sterkere economie en een onverminderd groot draagvlak in de samenleving.

Samenwerking

Nadat het beleid van de provincie verder was uitgewerkt, onder andere op basis van input van Windunie namens haar leden, ontstond een kans. Daarop is het gebied, mede ondersteund door Windunie, zichzelf gaan organiseren. Om tot één vereniging te komen waar echt iedereen uit het gebied zich bij aansloot was een behoorlijke kluif. In het begin is daarvoor een te smalle insteek gekozen, waardoor er drie verenigingen ontstonden. Pascal Weijers licht toe: “Door goed te kijken naar de gezamenlijkheid in de belangen en door goed naar elkaar te luisteren, is het vertrouwen tussen de drie voormalige verenigingen langzaam maar zeker gegroeid.” Dit leidde ertoe dat de drie windverenigingen uit het gebied zich verenigden in de Vereniging SwifterwinT. Ook Vattenfall was onderdeel van dit proces, waardoor de Vereniging SwifterwinT en Vattenfall daarna direct gezamenlijk konden optrekken onder de noemer Windplanblauw.

De leden van de Vereniging tekenden een overeenkomst om de wijze van samenwerking vast te leggen. In de Vereniging zitten niet alleen agrariërs of huidige turbine-eigenaren uit het gebied, maar alle bewoners van het buitengebied hebben op gelijke basis kans gehad initiatiefnemer te zijn van het windpark. Verreweg de meesten hebben die kans gepakt: bijna 90% van de inwoners van het gebied is aangesloten bij SwifterwinT.  “Onze overtuiging dat maximaal lokaal eigendom een noodzakelijke voorwaarde is voor draagvlak en realisatievermogen, hebben we hier in de praktijk bevestigd zien worden.”

Financial Close

Nadat de samenwerking in het gebied was vormgegeven, moest het windpark ontwikkeld worden (contacten met de omgeving, vergunningen, contracteren aannemers en levering windturbines, stroomverkoop, financiering, enzovoorts). Pascal: “Het bereiken van financial close voor zo’n groot windpark vereist heel veel menskracht. Daar komt ook expertise bij kijken die Windunie niet zelf in huis heeft. Ook daarin hebben we laten zien dat we goed zijn in samenwerking, ook met andere adviseurs. Waarbij we als een spin in het web voortdurend aandacht hadden voor verbinding tussen partijen en met de opdrachtgever SwifterwinT. De leden van SwifterwinT zijn trots dat ze dit als gebied voor elkaar gekregen hebben. Ik voel die trots ook, omdat we al zo lang betrokken zijn bij het project en daarmee ook laten zien waar we als Windunie toe in staat zijn.”

In januari hebben de eerste turbines van Windplanblauw plaatsgemaakt voor nieuwe.

Meer weten?

Het bereiken van financial close voor SwifterwinT op Land is onder andere gevierd door het maken van een film waarin betrokkenen hun verhaal vertellen. Bestuursleden van Vattenfall en SwifterwinT, certificaathouders, turbine- en landeigenaren en leden van de STAK komen hierin uitgebreid aan het woord.

De bouw van de 37 windturbines van Windplanblauw op land is in maart 2021 begonnen. Naar verwachting wordt dit gedeelte van het windpark medio 2023 in gebruik genomen. De start van de bouw van de buitendijkse turbines wordt later dit jaar verwacht.

Meer informatie over Windplanblauw vindt u op www.windplanblauw.nl.