Windmaand oktober 2017

Windmaand oktober 2017
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Bestuurscolumn

Dubbele gevoelens

Het bestuur van uw coöperatie heeft een bijzondere zomer achter de rug. We leefden mee met de tegenstrijdige gevoelens die heersten bij onze leden in de Wieringermeer; zelf ontwikkelen of niet? Het was een lang proces met dan eens de gedachte ‘we gaan zelf ontwikkelen’ en dan weer de gedachte ‘we gaan verkopen’. Dat laatste liever niet, want we zijn wel ondernemers onder elkaar. Als verkoop van het park dan uiteindelijk de keuze blijkt te zijn dan doet dat natuurlijk eerst wel pijn.

Onze leden zien hun inspanningen voor een nieuw windpark beloond. Voor de coöperatie betekent dit het verlies van een lid met potentieel veel opgesteld vermogen. De leden in de Wieringermeer zijn medeoprichters van onze coöperatie. Gelukkig draaien de solitaire molens van WCW nog 7 jaar, waardoor zij hiermee de komende jaren nog aan de coöperatie verbonden zullen blijven.

Voor de organisatie betekent de verkoop van een park het verlies van werk op de korte termijn. Deze ontwikkeling heeft de aandacht van het bestuur, omdat het mogelijk is dat er meer parken in de toekomst zullen volgen. Daarom wordt er binnenkort een platformbijeenkomst georganiseerd over dit onderwerp voor leden en parken in ontwikkeling.

Ondertussen maakt de overheid het onmogelijk om molens op het erf of in kleine lijnen te plaatsen. In steeds meer provincies gaat het om grote projecten, zodat het ontwikkelen en exploiteren in lokaal eigendom moeilijk wordt. Zonnepanelen zijn hiervoor mogelijk een oplossing. Het opzetten van een organisatie die daarvoor geïnteresseerden advies kan geven en bemiddelt bij de aankoop van panelen en de verkoop van stroom is voor het bestuur momenteel zeer actueel.