Windmaand januari 2022

Windmaand januari 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Bestuurscolumn

Energie: schakel in duurzame ontwikkeling

Een nieuw jaar, een nieuwe regering, nieuw elan, nieuwe ministers, nieuwe en grotere kans op een energie tekort, nieuwe energie systemen. En nieuwe prijs niveaus.

Poetin, gasvoorraden, dreiging Oekraïne, geen zon, weinig wind, veel minder gas uit Groningen, bruin- en steenkoolcentrales die gesloten worden. Door groeiende economie samen is er een stijgende vraag naar energie. En zo maar even een opsomming van de actuele nieuwsfeiten waar we direct of indirect mee te maken hebben. Een nieuw jaar begint meestal met goede voornemens, echter daar hebben we nog even geen tijd voor gezien het bovenstaand.

Om zo een column te beginnen in het nieuwe jaar zet wel even aan tot nadenken. Wat dit duidelijk maakt is dat je zonder energie kwetsbaar bent. Dat weet iedereen ergens wel. Maar wij als Nederlanders denken meestal “Dat gebeurt ons niet.”

Zonder energie kun je geen moderne economie draaien, laat staan verder ontwikkelen. Ook als je terug gaat in de geschiedenisboeken, zie je dat zodra er energie beschikbaar is, de economieën zich ontwikkelen. Voorbeelden zijn waterkracht in Amerika om het platteland te ontwikkelen en de industriële revolutie met steenkool en stoom in Europa.

Wat je hier wel van leert is dat wij als Windunie (-leden) een aantal essentiële basiselementen produceren. Kort gezegd: energie, economie en eten (voedsel). Energie zorgt voor economie en economie geeft waarde. En dan produceren we ook nog eten.

Dat betekent dat we een steeds belangrijkere schakel zijn in duurzaamheid en voedselproductie. Hier mogen we best wel trots op zijn met z’n allen.

Douwe de Jong
Bestuur@windunie.nl