Windmaand augustus 2017

Windmaand augustus 2017
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Van huishoudens naar Nederlanders

Nieuwe norm voor hoeveelheid opgewekte stroom

Bij de komst van een nieuw windpark wordt altijd vermeld hoeveel energie de nieuwe molens op zullen wekken, uitgedrukt in het aantal huishoudens die ze van stroom zullen voorzien. Omdat aan deze methode een aantal nadelen kleven, is de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) overgegaan op een nieuwe methode die uitgaat van het gemiddelde stroomverbruik per Nederlander.

Het voordeel van de nieuwe methode is dat het complete stroomverbruik wordt meegenomen, dus inclusief het stroomverbruik op bijvoorbeeld het werk, de sportclub en het ziekenhuis. Op basis van cijfers van het CBS is het totale stroomverbruik heel exact uit te drukken. Daarnaast is de ‘Nederlander’ norm een stuk exacter en makkelijker voor te stellen dan de ‘huishoudens’ norm. Er bestaan immers huishoudens van twee personen, maar ook van families met kinderen.

Zelf het aantal Nederlanders berekenen

Nu de nieuwe norm is geïntroduceerd, roepen wij iedereen op om deze ook door te voeren in de eigen projecten. NWEA heeft twee calculators gemaakt waarmee eenvoudig de hoeveelheid stroom per Nederlander berekend kan worden. Deze zijn online te gebruiken via de website van NWEA.