Windmaand februari 2022

Windmaand februari 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel

De achtergronden bij de Windex

Vanaf deze uitgave van de Windmaand publiceren we een Windex met meer productiecijfers.

De Windex is inmiddels 34 jaar oud. Jaap Langenbach heeft sinds 1988 de wind ontwikkeling in Nederland bijgehouden met “Wind service Holland”. Van elke nieuwe turbine die werd gebouwd hield hij alle data up-to-date en publiceerde hij de productiedata van de particuliere windturbine eigenaren. Het verschil in productie jaar-op-jaar en op maandbasis werd gepubliceerd als ‘de Windex’.

De Windex is in het leven geroepen om een objectieve maat voor de hoeveelheid energie in de wind te krijgen en die te vergelijken met de Windproductie zoals deze wordt gepubliceerd door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

In 2009 heeft Windunie de Windex overgenomen van Wind Service Holland. Met de productiedata van Windunie kon het aantal molens inclusief de landelijke dekking worden gewaarborgd.

Windex benchmark

De benchmark van de Windex is bepaald door de gemiddelde jaarproductie van een aantal jaar te schalen en op 100 te zetten. In een jaar dat de Windex boven de 100 uitkomt, is er dus relatief meer productie geweest dan over de referentieperiode bezien.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Windex? Neem dan contact op met Karlijn van Eck via mail.