Impact corona-crisis op energieprijzen
De economische activiteit en het energieverbruik is in heel Europa flink afgenomen. In Nederland zagen we ook negatieve uur-prijzen. Ook hier werken mensen massaal thuis en zijn kantoren, musea, horeca enzovoort gesloten.
Hoe komen die negatieve uur-prijzen tot stand? Dagelijks komen vraag en aanbod van elektriciteit bij elkaar op de beurs: de EPEX NL spotmarkt. Maar op 13 april, tweede paasdag, was er iets bijzonders aan de hand. Het was een zonnige dag met veel wind: mede door de productie van zonne-energie en flink veel windenergie was er veel meer aanbod dan vraag. Dit had negatieve prijzen tot gevolg.
Deze negatieve uurprijzen hebben tot gevolg dat sommige producenten van fossiele energie een verlies accepteerden (van enkele uren). Ze accepteerden dit omdat het mogelijk was dat ze dit goed zouden maken in de uren dat de zon niet scheen. Het was goedkoper om de centrales te laten draaien, dan deze opnieuw op te starten.
In Nederland hebben we negatieve prijzen wel eerder gezien: in totaal twee uur in 2012 en drie uur in 2019. Maar in 2020 staat de teller tot nu toe al op 44 uren! En we zagen dit eigenlijk altijd in het weekend, maar dinsdag 20 april was de eerste werkdag met negatieve uur-prijzen, en dat gedurende 3 uur.
Of en welke impact deze tijdelijke negatieve energieprijzen hebben op de uitbetalingsprijs van de Windunie-Pool, communiceren we zodra deze informatie beschikbaar is. Ik zou u in elk geval willen adviseren om aan te sluiten bij de gecombineerde ALV en Poolledenvergadering op 6 mei a.s. Heeft u vragen? Dan kunt u die alvast stellen per mail, zodat we deze tijdens de vergadering kunnen beantwoorden.
Voor vragen en informatie kunt u terecht bij Jochem van Egmond per mail of via 030 – 753 3100.