Windmaand november 2017

Windmaand november 2017
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Winduniecolumn

Eindelijk om!

Ik zit al sinds 1990 in de wereld van duurzame energie en energiebesparing. Eerst als adviseur, vervolgens als coördinator van het Milieu Actieplan voor een energiebedrijf en nu alweer meer dan 15 jaar als ondernemer in Windunie. Pas sinds het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend is, heb ik het gevoel dat we om zijn!  

Bij bestuurders in Nederland is het licht eveneens definitief aangegaan en bij hen speelt niet meer de vraag óf we de duurzame energietransitie moeten inzetten, maar eerder hoe en vooral: hoe snel. Geweldig dat het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gezegd hebben dat ze voor deze ambitie verantwoordelijk willen zijn en/maar dan wel passend in de omgeving en met steun van de inwoners. Eindelijk…prachtig!

Wat ik mooi vind aan deze ontwikkeling is dat daarmee ook een ‘mentale’ transitie kan plaatsvinden, namelijk naar het besef dat er nu een unieke kans is om zo’n belangrijk product als energie binnen je eigen wereld te kunnen regelen. Ik ben ervan overtuigd dat, net als schone lucht en schoon drinkwater, we niet met 18 miljoen inwoners in Nederland kunnen leven zónder de duurzame beschikbaarheid van energie.

Binnen Windunie juichen we deze ontwikkeling toe! Het past letterlijk in de kernboodschap van Windunie als organisatie die ondernemers en burgerinitiatieven ondersteunt bij de ontwikkeling en exploitatie van duurzame energie in lokaal eigendom.

Nu alleen nog met elkaar doen!

……