Even voorstellen: Kandidaat-bestuurslid Douwe de Jong
Ik ben 52 jaar, getrouwd met Grietje en vader van drie zoons en een dochter. Ik woon in Parrega. Dat is een plaats gelegen aan de route van de Elfstedentocht, tussen Workum en Bolsward. Ik heb altijd interesse gehad in energie en ben al sinds eind jaren negentig lid van coöperatie Windunie.
De eerste turbine: Lagerweij 80 kW
In 1998 begon ik als zelfstandig verkoper. Daarnaast werkte ik ook bij mijn ouders. Zij hadden een Fourage bedrijf en een varkensbedrijf. Daar werd eind jaren negentig de eerste turbine gebouwd; een Lagerweij 80 kW. Deze is in 2003 opgeschaald naar een Negmicon 600. Vanaf de bouw van die turbine ben ik lid geworden van Windunie met een NUTS Maastricht contract.
Deze Negmecon 600 staat er nog steeds. We hebben ondertussen panelen op het dak geplaatst door middel van cable pooling. In 2014 was dat 123.000 kW en vervolgens hebben we daar in 2020 159.000 kW bijgeplaatst.
En er is nog meer veranderd: de varkensstallen zijn in 1999 omgebouwd naar stallen voor scharrelkippen. Vanaf 2009 richten Grietje en ik ons op pluimvee. Helaas kwam daar door de Fipronil -crisis een einde aan. We hebben toen wederom de stallen verbouwd en houden ons nu bezig met beter leven 1-ster vleeskuikens. Grietje werkt intussen in de thuiszorg en ik verzorg de dieren en we hebben tegenwoordig tijd om dingen te doen waar we niet aan toe kwamen tot nu toe.
Windunie: open organisatie met korte lijnen
Door het lidmaatschap van Windunie kreeg ik interesse in coöperatieve verenigingen. Als je als organisatie korte lijnen hebt en open bent, helder organiseert en aandacht hebt voor mensen, dan kan dit de beste bedrijfsvorm zijn, met bestaansrecht voor de lange termijn. Gezien de multinationalisering en de individualisering van mensen en bedrijven om ons heen wil ik me inzetten voor het tegenovergestelde: de persoonlijke en menselijke coöperatie Windunie.
Bestuurservaring en kandidaatstelling
De energiewereld en de energietransitie hebben me altijd geboeid. Zelf ben ik op dat vlak altijd op zoek geweest naar oplossingen, zoals vergisting (CDA-rentmeesterprijs 2006). Recent heb ik de mogelijkheden van waterstof onderzocht. Innovatie en technieken zijn hulpmiddelen om verder te komen in deze transitie.
Ik heb in 2014 een tijdje met heel veel plezier in een regiobestuur gezeten in samenwerking met Windunie. Daar hebben we eigenlijk alleen maar tegenwind gehad. Maar ik vond het een mooie functie. Omdat het me zo beviel, heb ik op deze bestuursfunctie gesolliciteerd. Op de najaarsvergadering hoop ik door u benoemd te worden als bestuurslid.
Douwe de Jong
Kandidaat-bestuurslid Windunie
Bestuur@windunie.nl