Windmaand juni 2020

Windmaand juni 2020
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel

Prijsontwikkeling van GVO’s

Het aandeel groene stroom bij bedrijven en overheden is de afgelopen jaren fors toegenomen. Groene stroom bestaat uit twee onderdelen: fysieke stroom en administratieve Garanties van Oorsprong (GvO's).

Wat langzaam bij organisaties doordringt, is het feit dat dit twee op zichzelf staande processen zijn en dat GvO’s niet per se bij een energieleverancier hoeven te worden ingekocht. Vaak is het goedkoper en flexibeler om GvO’s separaat aan te schaffen, waarbij er 1 GvO nodig is om 1 MWh aan stroomverbruik te vergroenen.

Stijgende vraag naar GvO’s

Nederland doet het nog niet goed als het gaat om het aandeel groene stroom in de totale Nederlandse elektriciteitsmix. Het aandeel duurzame energie in 2019 bedroeg 8,6%. Daarmee zijn wij in Europa bijna het slechtste jongetje van de klas.

Tegelijkertijd is de vraag naar groene stroom van organisaties, en zeker ook van consumenten, veel groter dan het nu nog beperkte aanbod en is het gebruik van groene stroom in Nederland veel groter dan 8,6%. Dat komt doordat binnen de EU is toegestaan om GvO’s te importeren en te exporteren. Het merendeel van de groene stroom (lees: GvO’s) in Nederland wordt dus geïmporteerd.

Verschillende typen GvO’s

Er zijn verschillende typen GvO’s met verschillende prijsklassen. Over het algemeen zijn de buitenlandse GvO’s goedkoper dan de Nederlandse GvO’s. Nederland is een van de weinige landen in de EU waar er een ‘premium’ wordt betaald voor GVO’s. Dat geldt met name voor Nederlandse wind-GvO’s die altijd een stuk duurder zijn dan EU wind-GvO’s.

Prijsontwikkeling Nederlandse GvO’s

Kijkend naar de prijsontwikkeling van de afgelopen jaren, dan gelden voor zowel de Europese GvO’s als de Nederlandse GvO’s, dat deze van een relatief laag prijsniveau komen tot medio 2017. Vanaf medio 2017 is er voor beide soort GvO’s een prijsrally in gang gezet die geduurd heeft tot eind 2019. De prijsontwikkeling van Nederlandse wind- GvO’s is hieronder te zien:

Groothandelsprijs Nederlandse wind-GvO sterk dalende

De huidige groothandelsprijs voor een Nederlandse wind-GvO ligt inmiddels (juni 2020) ruim onder de €2,50 en is nog steeds sterk dalende. De verwachting is dat deze nog verder gaat dalen. Waar de bodemprijs ligt, is lastig te voorspellen. Evenals wat de prijs van Nederlandse GvO’s de aankomende maanden/jaren gaan doen. Aan de ene kant komt er de aankomende jaren veel duurzame energie bij, bijvoorbeeld wind op land en op zee. Tegelijk neemt de vraag naar duurzame energie toe door de elektrificatie van onze samenleving en organisaties die (via PPA’s) duurzame energie willen gebruiken. Een voorbeeld hiervan zijn (buitenlandse) datacenters die zich (massaal) in Nederland vestigen.

Eenzelfde soort prijsontwikkeling hebben de Europese GvO’s doorgemaakt. Europese GvO’s komen tot medio 2017 van een prijsniveau van ongeveer € 0,50 en stijgen naar € 2 eind 2019. Het huidige prijsniveau ligt momenteel onder de € 0,50.

Tendens: bedrijven gebruiken steeds meer Nederlandse GvO’s

Vanwege het prijsverschil tussen Nederlandse GvO’s en Europese GvO’s hebben organisaties voornamelijk gebruik gemaakt van Europese GvO’s. Tenzij er een (duurzaamheids-) verplichting voor hen bestaat om Nederlandse GvO’s te gebruiken. De tendens die wij nu zien, is dat bedrijven op vrijwillige basis steeds meer Nederlandse GvO’s gebruiken. Het idee is dat Nederlandse GvO’s ‘beter’ zijn dan EU GvO’s. Het lokale aspect speelt hierbij ook een rol waarbij het eigen energieverbruik gekoppeld kan worden aan een zichtbare zonneweide of een windpark. Ook heeft een aantal energieleveranciers hun groene portfolio helemaal ‘vernederlandst’. Misschien dat deze tendens de prijs van de Nederlandse GvO’s weer enigszins de hoogte in kan stuwen!

Groenbalans is een dochteronderneming van Windunie. Wilt u meer weten over Groenbalans of heeft u vragen over dit artikel, neem dan contact op met Peter Bleeker via mail of per telefoon: 030 – 753 31 00.