Windmaand april 2021

Windmaand april 2021
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Profijt voor de omgeving

Zonnepark Zonnewilg in lokaal eigendom

In Netterden, gemeente Oude IJsselstreek, wordt zonnepark Zonnewilg gerealiseerd in 91 procent lokaal eigendom. De lokale initiatiefnemers: de lokale Stichting 't Gemeynt Netterden, de gemeente en Windunie brachten binnen een jaar het zonnepark, van in totaal 10 hectare groot, van idee naar gegund project. Het zonnepark wordt gecombineerd met Windpark den Tol waar komend jaar negen turbines van 3,6 MW worden gebouwd.

Zonnepark Zonnewilg draagt bij aan de doelstellingen van de gemeente Oude IJsselstreek om energieneutraal te worden en levert per jaar groene stroom aan 3000 huishoudens. Het zonnepark wordt naar verwachting in 2023 opgeleverd. De gemeente Oude IJsselstreek werkt met twee tranches van 30 hectare aan zonneparken. Dat wil zeggen dat initiatiefnemers die graag een zonnepark in deze gemeente willen ontwikkelen twee keer de kans krijgen om een voorstel in te dienen.

Hoge score op lokaal mede-eigenaarschap

Janine Kock, Wethouder Gemeente Oude IJsselstreek: “Zonnepark Zonnewilg deed mee in de eerste tranche en heeft een voorstel ingediend voor 1 oktober 2019. In totaal hebben wij elf voorstellen ontvangen die samen goed waren voor zo’n 90 hectare aan zonnepark. Alle voorstellen zijn op dezelfde manier beoordeeld, waarbij punten zijn toegekend voor onderwerpen als participatie en ruimtelijke kwaliteit. Zonnepark Zonnewilg scoorde over de hele linie goed, in het bijzonder op de mogelijkheid van een hoge mate van lokaal mede-eigenaarschap. Daar kwam nog bovenop dat dit project kan worden aangesloten op de netaansluiting van Windpark den Tol, wat technisch voor het elektriciteitsnet erg efficiënt is. Daarmee eindigde dit project op de derde plaats en kwam het in aanmerking voor de volgende fase: het aanvragen van een vergunning.”

Samenwerking tussen partijen draagt bij aan snelle realisatie

Op de vraag hoe de samenwerking met alle partijen is gelopen, laat Kock weten: “We zijn erg te spreken over de manier waarop de initiatiefnemers werken. Als gemeente kenden we hen natuurlijk al wat langer. De initiatiefnemers zijn altijd goed bereikbaar en reageren snel op vragen. Dat heeft er zeker aan bijgedragen dat het gelukt is om de vergunning, ondanks de coronamaatregelen, binnen de wettelijke termijn te verlenen. We zijn het meest tevreden over de lokale draai van het project: lokale initiatiefnemers en een lokale stichting die mede-eigenaar wil worden, zonder grote spelers van ver weg ertussen.”

Ontwikkeling bijna volledig door lokale bevolking

“Dit project laat zien dat een zonnepark bijna volledig door de lokale bevolking en ondernemers ontwikkeld kan worden. Dat is prachtig om te zien en een goed voorbeeld voor de zonneparken die we in april en mei van dit jaar gaan selecteren voor de tweede tranche”, aldus Kock. Initiatiefnemer en grondeigenaar Frank Simmes werkt al sinds 2010 samen met Windunie en de gemeente Oude IJsselstreek aan de ontwikkeling van duurzame energie in de regio. In eerste instantie voor de ontwikkeling van Windpark den Tol. En nu voor de ontwikkeling van zonnepark de Zonnewilg.

“Windpark den Tol is het eerste project waar Windunie een lokaal initiatief ondersteunde. Windunie is van oorsprong een door boeren opgerichte coöperatie. Dat sprak aan. Het schept toch net wat meer vertrouwen dan samenwerking met een projectontwikkelaar. Onze ervaring is dat Windunie echt afstemt met de lokale initiatiefnemers. Ik vind het belangrijk dat de initiatiefnemers uiteindelijk zelf aan het roer blijven staan en niet een ontwikkelaar”, aldus Simmes.

Lees het hele artikel

Bron: Vakblad Wind en Zon

Meer weten over zonneparken ontwikkelen met Windunie?

Neem contact met ons op via mail of per telefoon: 030 753 31 00.