Windmaand april 2021

Windmaand april 2021
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Samen voor de Wind

Windpark wordt energiepark

Het combineren van een windpark, zonnepark en energieopslagsysteem op één aansluiting levert een goed rendement op de eigen investering op. Dit was één van de conclusies van de door Windunie uitgevoerde studie naar de haalbaarheid van een energiepark bij het bestaande windpark Samen voor de Wind.

Windpark Samen voor de Wind bestaat uit zeven turbines langs de Overijsselse tocht in de gemeente Dronten, provincie Flevoland. De locatie leent zich goed voor uitbreiding van het windpark met andere duurzame opwek en een energieopslagsysteem. De haalbaarheidsstudie laat zien dat het windpark met een opgesteld vermogen van 16,5 megawatt (MW) ideaal gecombineerd kan worden met een 30 MWp zonnepark en een energieopslagsysteem van 7,7 MW op dezelfde aansluiting.

In de haalbaarheidsstudie, die 15 april aan de opdrachtgevers werd gepresenteerd, is onderzocht wat het ruimtelijke beleid van de provincie en de gemeente is en daarbij, wat de kansen en belemmeringen zijn voor het energiepark. Ook is er gekeken naar de technische, organisatorische en financiële haalbaarheid van het plan. Zo zijn aspecten als productieverlies door gelijktijdigheid, technische mogelijkheden voor netinpassing en de organisatorische gevolgen van ‘cable pooling’ meegenomen.

De manier waarop de omgeving betrokken wordt bij de ontwikkeling, realisatie en exploitatie is een belangrijk onderdeel van de studie. Een goed opgestelde en juist uitgevoerde omgevingsstrategie leidt tot een vergroting in draagvlak en acceptatie. Er wordt dan ook in de haalbaarheidsstudie aanbevolen om een participatie- en communicatieplan op te stellen en stakeholders op het juiste moment en in de juiste mate te betrekken en informeren.

Wilt u meer informatie over samenwerken met Windunie?

Bent u benieuwd of ‘cable pooling’ bij uw wind- en/of zonlocatie ook mogelijk is en of er een goede business case te maken is met energieopslag? Neem dan contact op met Myrte Koch via e-mail of per telefoon 030 753 3100.