Windmaand mei 2018

Windmaand mei 2018
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel

Vol vertrouwen

In mijn vorige Windmaand-column in november 2017 schreef ik dat ik dacht dat de knop echt om was voor de duurzame energietransitie. Ik was daarom best teleurgesteld in de plannen van het nieuwe Kabinet-Rutte. Ik had gehoopt dat ze net als het vorige kabinet écht achter een missie, een doel zouden gaan staan.

Was het bij het vorige Kabinet-Rutte de economische crisis die centraal stond; nu zou het de duurzame energietransitie kunnen zijn! Maar helaas…wat bij mij is blijven hangen is een discussie over dividendbelasting en geenszins een duidelijke keuze voor een missie. Gelukkig blijkt nu dat bij het opstellen van het Klimaatakkoord 2.0 de ambitie en de wil om de duurzame energietransitie op de rit te krijgen toch aanwezig is.

Windunie zit samen met PAWEX, via de nieuwe branche organisatie ‘Energie Samen’, direct aan de sectortafel elektriciteit van het Klimaatakkoord. Namens ons zit Siward Zomer daar. Ik vervang hem wanneer hij niet kan en bovendien er is een optimale onderlinge afstemming met NWEA en de NVDE. Zon en wind (ook wind op land) komen volop terug in de plannen met de Regionale Energie en Klimaatstrategie (REKS) als instrument om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Belangrijke discussies zijn nog het borgen van het lokale eigenaarschap en het koppelen van vraag en aanbod. Daar maken we ons sterk voor.

In juni komen de plannen naar buiten en ik zie ze vol vertrouwen tegemoet!

Axel Posthumus
Algemeen directeur Windunie