Windmaand oktober 2018

Windmaand oktober 2018
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Belangrijke stap voorwaarts voor SwifterwinT en Vattenfall

Windplanblauw ontvangt definitieve vergunningen

Twee weken geleden verkreeg Windplanblauw de definitieve vergunningen voor het windpark. Een belangrijke mijlpaal! Het gaat om de omgevings-, water-, en natuurvergunning. Ook het Rijksinpassingsplan van Windplanblauw is vastgesteld. Met deze belangrijke vergunningen op zak start de nieuwe fase, waarin de onderhandelingen voor turbines, stroomcontract en onder andere het onderstation worden gestart.

De verlening van de vergunningen is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemers van Windplanblauw en het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeenten Dronten en Lelystad. De initiatiefnemers hebben de voorgenomen locaties van de turbines onderzocht, het milieueffectrapport is samen met het ontwerp inpassingsplan en de ontwerpvergunningen ter inzage gelegd en tijdens een aantal inloopbijeenkomsten, een Open Winddag en een windsafari is de dialoog met de omgeving gezocht. Dat zorgde er onder andere voor dat het ontwerp van het plan is aangepast en vier turbines aan de Rivierduintocht ten zuiden van de Swifterringweg zijn verplaatst naar de andere kant van de tocht.

Saneringsopgave

Recent hebben ook de laatste turbine-eigenaren zich bij Windplanblauw aangesloten; daarmee voldoet Windplanblauw aan de saneringsopgave van de provincie, die luidt dat de initiatiefnemers zowel verantwoordelijk zijn voor de bouw van het nieuwe park, als voor het saneren van de huidige turbines. Daarnaast is de SDE dit najaar aangevraagd.

Feestelijke opening

Op dinsdagochtend 30 oktober opende SwifterwinT haar kantoor in het gebied officieel tijdens een ontbijtsessie. In de vroege ochtend kwam wethouder Jaap Oosterveld langs om het gevelbord te onthullen en werd er stilgestaan bij de behaalde mijlpalen van Windplanblauw. Het windpark heeft sinds vorige week ook een nieuwe website gelanceerd, waar het laatste nieuws, de planning en onder andere blogs van bestuurders terug te vinden zijn. Neem gauw een kijkje op www.windplanblauw.nl.