Windunie spreekt bij 'Wind op Land'
Faizah Oulahsen, campagneleider bij Greenpeace, opende met dit grappige campagnefilmpje over tegenstand in windenergie. Daarna volgden workshops over uiteenlopende onderwerpen: projecten waar een participatieve aanpak werkt, participatie-opties zoals een buurtmolen, hoe je een windpark ontwikkelt, de acceptatie van windmolens door omwonenden en tips voor een coöperatieve aanpak onder de noemer “Participarty”.
Drukbezochte workshop Windunie
Eelco Bots, directeur van Windunie Development, hield een workshop over grondposities en grondcontracten bij wind op land. Het in eerste opzicht technische en mogelijk droge onderwerp werd door Eelco begrijpelijk en in heldere termen uit de doeken gedaan.
Projectontwikkelaars staan voor een dilemma: enerzijds wil je de grondcontracten vroeg afsluiten zodat je je grondposities zeker stelt; anderzijds heb je ook de keus om de contracten later af te sluiten, en creëer je daarmee meer ruimte en mogelijkheden voor participatie door de directe omgeving. De vergoedingensystematiek passeerde ook de revue. Tegenwoordig worden vaker zogenoemde ‘gesocialiseerde grondcontracten’ afgesloten, waarbij de vergoeding niet alleen bij de grondeigenaar, maar deels ook bij de andere omwonenden terecht komt.
De combinatie van wind en zon
Een ander interessant seminar was ‘Wind, zon.. en de kunst van het combineren’ van advies- en ingenieursbureau Liandon. Waar netbeheerder Liander zich niet erg flexibel opstelt ten aanzien van het combineren van wind en zon, moedigt Liandon die combinatie juist aan. Het beste is zelfs om beide bronnen op dezelfde kabel aan te sluiten; dat zorgt zelfs voor een veiligere energie-infrastructuur dan werken met losse kabels.
Windunie helpt u graag met grondcontracten en met zon- en windcombinaties. Wilt u meer informatie? Stuur een mail naar secretariaat@windunie.nl of bel: 030 – 753 31 00.