Windmaand juli 2021

Windmaand juli 2021
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Nieuw bestuurslid Martine Trip

Even voorstellen

Mijn naam is Martine Trip en sinds mei ben ik verkozen als nieuw bestuurslid bij het coöperatiebestuur van de Windunie. Op het moment dat ik solliciteerde voor deze functie was ik nog niet afgestudeerd, maar dat weerhield de rest van de bestuursleden er gelukkig niet van om voor een relatief jonge, maar leergierige kandidaat te kiezen.  

Inmiddels ben ik afgestudeerd als MSc Plantenwetenschappen in Wageningen en sta ik voor nieuwe levenskeuzes. Eén puzzelstukje is alvast op zijn plaats gevallen, en dat is mijn functie in het bestuur waar ik de komende jaren in mag gaan groeien.

Kansen en uitdagingen

In de energiesector gebeuren veel dingen tegelijkertijd: energiesystemen veranderen constant, nieuwe technologieën komen op de markt en weerstand en onbegrip lijken soms een grotere positie in te nemen dan de steekhoudende argumenten en langetermijnvisie van voorstanders van hernieuwbare energie.

Opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in Zeewolde, met de bouw van een eerste windmolen op ons land in 2002 en een tweede in 2004, ben ik vrij bewust geweest van het opwekken van duurzame energie door middel van windmolens en later ook zonne-energie. Daarentegen worden onze windmolens in 2025 ‘opgeruimd’ voor een nieuw, groter en efficiënter windpark. Een mooie ontwikkeling, die helaas voorbij gaat aan een potentiële generatie nieuwe molenaars, omdat het veelal de ‘ouders van’ zijn die participeren in het nieuwe windpark.

De kansen zijn er echt wel om mee te doen, maar blijven vaak liggen vanwege gebrek aan interesse of focus bij de nieuwe generatie. Om betrokkenheid bij de jonge generatie te creëren, kan Windunie echt een verschil maken.

Waarom zit ik hier dan wel?

Een aantal jaren geleden is tijdens een ALV van de coöperatie een interessante avond georganiseerd waarbij leden gevraagd werden hun opvolgers mee te nemen. Daar heb ik kennis kunnen maken met de prettige sfeer die heerst bij de Windunie en de interessante vraagstukken en uitdagingen waar het bestuur dagelijks mee te maken heeft. Het feit dat ik de vraag “Was jij er toen niet bij die avond?” regelmatig krijg in Utrecht, zegt genoeg over de open en informele organisatie binnen de Windunie.

Als jongste bestuurslid bied ik een open en frisse blik op de energiesector en een connectie met een nieuwe generatie molenaars. De komende jaren zullen ongetwijfeld leerzaam voor mij zijn binnen dit diverse bestuur. We gaan samen een interessante tijd tegemoet en zullen de inzichten van de leden nodig hebben om de coöperatie toekomstbestendig te houden. Ik kijk er dan ook naar uit om jullie te ontmoeten.

Martine Trip
Bestuurslid

Bestuur@windunie.nl