Windunie 20 jaar vooruitkijkend
Ons gesprek gaat over het ontstaan en toekomst van de Windunie. Over uitdagingen en kansen, samenwerking en participatie op lokaal niveau bij de ontwikkeling en exploitative van duurzame energie in lokaal eigendom. Met een impact die landelijk is, maar ook over de landsgrenzen gaat. En over de belangrijkste leerpunten van afgelopen twintig jaar.
Axel Posthumus studeerde bedrijfskunde in Rotterdam en legde gelijk de link met de milieu- en energiehoek. Posthumus: “Het leuke van energie vind ik namelijk dat het ook gelijk over geld gaat. Ik raakte betrokken bij Energie Anders, dat ontstond uit verzet tegen kernenergie. Deze organisatie ontwikkelde zich geleidelijk tot een adviesbureau. Vervolgens ben ik naar het Energiebedrijf Amsterdam gegaan en werd daar coordinator van het Milieu Actie Plan van Amsterdam. De gemeente zag dat plan als een energiebesparingsplan.
Toen de fusie met NUON eraan kwam, ben ik daar weggegaan en in de energiesector gaan klussen. Daarbij kwam ik in contact met E-connection. Daarmee richtten we een bedrijfje op, waarmee we rond 2000 boeren gingen helpen met het opnieuw onderhandelen over hun stroomcontracten voor windmolens. Dat was in de periode dat de markt ging liberaliseren en de boeren hun stroom niet meer hoefden te verkopen aan het lokale energiebedrijf.
Op het moment dat die markt vrij werd, ben ik door het hele land boeren gaan adviseren over hun nieuwe stroomcontracten. Toen de boeren zagen aankomen dat de prijs voor de stroom steeds meer door grote bedrijven zou worden gedicteerd, bedachten ze dat ze door een coöperatie te gaan vormen, samenwerkende energieleveranciers konden worden. We hebben vervolgens de statuten van Melkunie vertaald naar de Windunie.
We startten met 50 boeren in Noord-Holland en die vroegen mij vervolgens of ik hun stroom wilde gaan verkopen. Dat ben ik gaan doen. We werden trendsettend voor de prijs van duurzame energie. En we bewezen dat je met samenwerken in groter verband successen kunt halen. Dat trok veel andere, ook ondernemende en vasthoudende boeren aan.
Wat was spannend de afgelopen 20 jaar?
“Spannend is het ontwikkelen van duurzame energie op zich, want dat is risicovol. Het was ook een hele stap voor de ondernemende veelal agrarische Windunie-achterban om uiteindelijk aan te sluiten bij de koepelorganisatie Energie Samen, die eerst vooral uit burgercoöperaties bestond. Die werden eerst niet zo serieus genomen. Het kostte veel tijd om de achterban ervan te overtuigen dat die burgercoöperaties echt wel weten waar ze het over hebben. Eigenlijk zijn alle projecten spannend en gaan ze moeizaam. Uiteindelijk vinden de mensen elkaar wel en ontstaan er goede samenwerkingen. Steeds op een andere manier en daar geniet ik elk project weer van”.
Heeft u vragen over dit artikel?
Neem contact op via mail of per telefoon: 030 753 31 00.