Windmaand augustus 2018

Windmaand augustus 2018
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Pluimveebedrijf Middeldijk in Dalfsen is de eerste van in totaal 13 bedrijven die zonnepanelen via de Windunie inkoopactie installeren.

Installatie zonnepanelen van start

Pluimveehouder Gert van der Veen in Dalfsen maakte zich 28 augustus op voor de installatie van 4.193 vierkante meter aan zonnepanelen met een totaalvermogen van ruim 768 kWp en goed voor de opwekking van 636 MWh per jaar. Pluimveebedrijf Middeldijk is daarmee de eerste deelnemer aan de Windunie inkoopactie voor zonnepanelen die een zonnedak realiseert.

De SDE-subsidie voor dit project is aangevraagd door Windunie. Vervolgens coördineerde Windunie de marktuitvraag, beoordeling van de verschillende offertes en de gunning. Zonnegilde voert het gehele project uit, van het plaatsen van de zonnepanelen tot en met de aansluiting op het net. Na Gert van der Veen volgen de komende maanden de overige 12 deelnemers aan de inkoopactie.

Windunie-lid en geboren ondernemer Gert van der Veen is steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om zijn onderneming  verder te verduurzamen. Vandaar zijn deelname aan de inkoopactie. “De belangrijkste reden om zonnepanelen te installeren is de verduurzaming van mijn pluimveebedrijf”, aldus Gert van der Veen. Bij de export wordt steeds vaker gevraagd of het product duurzaam geproduceerd is merkt Van der Veen op. Deze verduurzaming is te realiseren met zonnepanelen. Daarnaast leveren de zonnepanelen de eigenaar groene energie en een winstgevend bedrijfsonderdeel op met relatief weinig werk en risico.

Ook bij de bouw van de schuur heeft Van der Veen rekening gehouden met duurzaamheid. Gert van der Veen: “De schuur en het dak waar de panelen op komen te liggen zijn 5 jaar oud en kan nog minstens 15 tot 20 jaar mee. Ik heb de schuur zo gebouwd dat het voor meerdere toepassingen gebruikt kan worden. Nu is het een pluimveebedrijf, maar je weet nooit hoe het in de toekomst gaat”. De zonnepanelen en de schuur kunnen dus nog jaren mee.

Volgens Van der Veen is er veel kennis bij Windunie aanwezig en heeft hij de realisatie van de zonnepanelen als positief ervaren: “Sterk punt van de inkoopactie is het gezamenlijk van te voren vastleggen van de spelregels in een programma van eisen. Bovendien krijg je met de business case duidelijk inzicht in de kosten”.

Myrte Koch, New Business Developer bij Windunie, begeleidde samen met het zon-team het gehele traject: “Als coöperatie geloven wij in de kracht van het collectief. Van kennisdeling tot collectiviteitskorting voor alle deelnemers. Zoals Gert van der Veen al noemde stellen we een stevig programma van eisen op waaraan de leveranciers moeten voldoen en waarmee de kwaliteit van het ontwerp, de bouw en de werking van de installatie worden geborgd”.

Wilt u meedoen aan inkoopacties voor zonnepanelen of heeft u vragen over de installatie van zonnepanelen? Neem dan contact op met Myrte Koch via zon@windunie.nl.