Windmaand augustus 2018

Windmaand augustus 2018
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Van projecten over heel de wereld, naar een wereldproject dicht bij huis

Interview met Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma

Op 15 augustus is Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma (52) aangesteld als algemeen directeur bij Windpark Zeewolde. In deze Windmaand een uitgebreid interview; wie is Sjoerd en wat is zijn visie op wat momenteel het grootste windproject van Nederland is?  

Directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma (r) met bestuursvoorzitter Wim Veldboom, bij de bestaande molen van Veldboom aan de Gruttoweg © Ruben Schipper/ De Stentor

Een en al energie

Sjoerd komt van oorsprong uit een energie-nest; beide ouders waren werkzaam bij Shell, en de stap naar de TU Delft was voor hem dan ook snel gemaakt. Na zijn studie mijnbouw/petroleum engineer ging hij bij Shell in Aberdeen (Schotland) in de gelijknamige functie aan de slag. Maar hij was jong en besloot na zo’n vier jaar werkervaring eerst verder te studeren. Dus vertrok hij voor twee jaar naar Amerika waar hij zijn MBA (Master of Business Administration) haalde.

In de jaren die volgden heeft hij vrijwel onafgebroken hoge functies bekleed in energiebedrijven en grote energieprojecten ontwikkeld. Zo was hij onder andere Senior Associate (en later Principal) Energy & Utilities bij Booz Allen in Londen, Manager New Business Development bij Nuon en directeur Ontwikkeling bij Innogy / RWE Essent. Hij ontwikkelde de Delta Sloe centrale, de biomassa/kolencentrale van RWE in de Eemshaven, en voor Essent meerdere gascentrales. En sinds 2014 is hij via zijn eigen organisaties, Sieburgh Energy Associates en Wind4ind, betrokken bij diverse windprojecten.

Zo vormde hij het consortium van Akzo, DSM, Google en Philips, die de stroom van windpark Krammer afnemen. Ook heeft hij voor Lagerwey het gepatenteerde turbineontwerp en de zogenaamde ‘klimmende kraan’ aan de man gebracht in het buitenland. Hiervoor reisde hij heel de wereld over. Zijn laatste project is het sluiten van een deal met het Russische staats(energie)bedrijf RosAtom-OTEK, voor de bouw van een enorm windpark van ruim 900 MW in Rusland.

Unieke kans

Het directeurschap van Windpark Zeewolde is na de voorgaande ervaring en projecten voor Sjoerd iets waar hij met ontzettend veel plezier aan wil beginnen. “In eerste instantie werd ik door Windunie, de adviseur van Windpark Zeewolde, benaderd of ik iemand wist voor deze functie. Maar na een tijdje kwam ik tot de conclusie dat ik het zelf eigenlijk wilde doen! Het ‘neerzetten’ van energieprojecten vind ik echt het leukste wat er is. Ik noem het altijd liefkozend ‘kathedralen’ die gebouwd worden. Ook van het werken met ontwikkelaren krijg ik veel energie. Het directeurschap van zo’n mooi project als Windpark Zeewolde, zo’n kans komt niet vaak voorbij.”

Het ‘neerzetten’ van een project betekent echter niet, dat Sjoerd het ziet als zijn project. “Absoluut niet. Het is en blijft het project van de leden, de prestatie van de mensen die in het gebied wonen en hun eigen geld erin hebben gestopt. Zij hebben het fundament gelegd; het is nu mijn taak om het naar de eindfase te brengen. Dat betekent overigens niet dat het altijd leuk zal zijn. Ik word niet betaald voor het gewenste antwoord, maar voor het antwoord dat het beste is voor het project. En zo sta ik er ook absoluut in; ik adviseer en stuur in het belang van Windpark Zeewolde.”

Ambitieus, maar wel realistisch

De belangrijkste taak (of uitdaging?) op de korte termijn is het toewerken naar begin 2019, waar we naar de banken gaan. “Dan moet het project echt staan als een huis. Dat is natuurlijk grotendeels al zo, maar alles moet werkelijk tot in de puntjes kloppen. Windpark Zeewolde wordt, met zo’n omvang en grote kasstromen, echt een bedrijf. We gaan mensen in loondienst nemen die voor een periode van 20 jaar voor het windpark gaan werken. Daarnaast werken we aan een strakkere financiering en tijdsplan, en goed risicomanagement. We gaan keuzes maken. Het credo is ‘ambitieus, maar wel realistisch’, en zo gaan we het de komende tijd insteken.”

Zo zie je maar: zo reis je de hele wereld over, en zo ben je weer terug bij een project in je eigen land. Maar we hoeven niet bang te zijn dat Sjoerd binnenkort weer naar het buitenland vertrekt. “Ik woon nu zeven jaar in Hilversum, de langste periode die ik ooit ergens aaneengesloten heb gewoond. Dat was echt wennen. Na twee jaar kreeg ik weer last van reiskriebels, het gevoel dat ik weer verder wilde gaan. Toch heb ik doorgezet, en ik merk nu dat op één plek blijven ook zo zijn voordelen heeft. Nu de kinderen uit huis zijn kom je sowieso in een andere levensfase, waar je opeens weer tijd hebt voor je vrienden. Daar spreek ik nu veel vaker mee af. Daarnaast ben ik lid van een herensociëteit in Hilversum en hockey ik sinds kort weer. En ga ik werken aan Windpark Zeewolde, waar ik ontzettend enthousiast over ben.”

Dit interview verscheen eerder in de ledenbrief van Windpark Zeewolde.