Windmaand december 2022

Windmaand december 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Nieuwjaarsgroet

Schakelen

Wanneer ik dit schrijf, zijn het de laatste dagen van 2022. Het landwerk is klaar, maar de machines moeten nog schoon. Eindelijk is er nu flinke wind, met regen, dus ik laat die machines voorlopig lekker binnen staan en maak ze later wel schoon, als de omstandigheden beter zijn. In de landbouw zijn we dat gewend, continu schakelen, omdat je het weer niet kunt sturen.

2022 gaat bij ons niet de boeken in als een goed windjaar. Afgelopen maanden gaan ook niet de boeken in als positief voor de duurzame energiesector. Ook hierin moesten we als Windunie schakelen. Een prijsplafond voor duurzame energie, voor ondernemers die hun nek uit hebben gestoken om de energietransitie mogelijk te maken, voelt gewoon niet eerlijk. Het voelt alsof je in de auto zit, aan het optrekken bent, in de 4e versnelling zit en dan opeens terugschakelt naar z’n 1. Dat is niet lekker.

In veel gevallen zouden we als duurzame ondernemers verder willen opschakelen, om weer een stap te zetten door bijvoorbeeld een batterij te plaatsen. Worden deze plannen nu niet in de ijskast gezet? Zonder ons was de gasprijs, en daarmee de stroomprijs, nog veel hoger geweest. Windunie is ook aan het schakelen om het prijsplafond zo gunstig mogelijk te laten uitpakken voor onze leden en te borgen dat het bij een tijdelijke regeling blijft. Hierover verderop in deze Windmaand meer.

Ik ga zelf ook omschakelen, van 2022 naar 2023, een jaar waarin er weer volop uitdagingen en even zoveel kansen liggen voor ons als Windunie-leden. De stip op de horizon die we samen hebben gezet, komt echt dichterbij komend jaar: we gaan samen batterijopslag onderzoeken en de Windunie-organisatie wordt aan alle kanten klaargestoomd om de local4local-strategie uit te rollen. Ook dit zal er voor zorgen dat er geschakeld moet worden. Laten we hopen dat we met z’n allen in 2023 weer kunnen opschakelen; dat terugschakelen verveelt snel.

Een gezond en windrijk 2023 gewenst!

Jacco de Graaf
Voorzitter Bestuur