Windmaand december 2022

Windmaand december 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Windunie Beheer

“We zitten er bovenop!”

Sinds een paar maanden versterkt Maik Veenendaal ons team Beheer. Met zijn komst is het team nog beter in staat om voortijdige stilstand van windturbines te voorkomen. Want stilstand betekent dat er geen duurzame stroom wordt opgewekt. En dus ook geen inkomsten. Hoe doen ze dat?

Team Beheer bestaat nu uit Luc Westendorp, Vinand Hardwarsing en Maik Veenendaal, aangestuurd door Adam Morón. In opdracht van de eigenaren beheren zij samen circa 200 windturbines die door het hele land staan. Vinand legt uit: “Ons werk heeft vijf pijlers: monitoring, analysering, opvolging, dossiervorming en rapportering. Elke dag beginnen we met een ochtendcheck. De SCADA’s (computer) van de windturbines geven via verschillende apps data door over hun functioneren. Zo weten we wat er speelt en vangen we vroegtijdig signalen op die erop kunnen wijzen dat een windturbine in een storing komt te staan. Zijn er bijvoorbeeld problemen met de aansturing van de bladen, de converter (stroomomvormer) of de kruiremmen (die de nacelle op zijn plek houdt)? In dat geval trekken wij bij de turbineleverancier aan de bel om een onderhoudsteam te sturen. Hiervoor hebben wij een werkvergunning nodig. Dat gaat via een zogeheten SWEEP-aanvraag, waarin onder meer de werkzaamheden worden toegelicht. Wij beoordelen deze werkaanvraag en of het wenselijk is om die werkzaamheden op die dag uit te voeren. Wat zijn de weersverwachtingen voor die dag? Is het urgent (genoeg)? Of kan het ook op een andere dag (met minder wind)? Als er sprake is van high-risk en/of high voltage werkzaamheden, beoordelen wij ook of de juiste documenten zijn aangeleverd. Een health-en-safety-specialist, of een installatieverantwoordelijke, kijken in die gevallen mee. Als alle signalen op groen staan, geven wij akkoord om aan de slag te gaan. Vervolgens monitoren wij de voortgang en zitten er bovenop om ervoor te zorgen dat onze opdrachten de juiste prioriteit en aandacht krijgen.”

Inspecties

Naast het proberen te voorkomen van onnodige stilstand, voeren Maik en Vinand ook verschillende inspecties uit. Op het moment van take-over van de windturbines, voor het einde van de garantieperiode, een jaarlijkse zomer- en winterinspectie en een zogeheten eigenaarsinspectie. “Bij een take-over controleren we of de windturbines conform afspraak zijn ingesteld en functioneren. De eigenaarsinspectie is op verzoek van een eigenaar om de algehele status van de turbine en het onderhoud te beoordelen. Een second opinion, zeg maar”, licht Maik toe. Maik en Vinand zijn opgeleid om zelfstandig of met een onderhoudsmonteur van een leverancier naar boven in een turbine te gaan. Ook hebben ze allebei een brede technische opleiding en ervaring, waardoor ze zelf kunnen beoordelen wat er aan de hand is en wat er gedaan moet worden. Maik: “Het is niet de bedoeling dat wij zelf een storing gaan verhelpen, dat is niet onze rol. Hier hebben we afspraken over met leveranciers. Soms wijzen leveranciers van verschillende onderdelen naar elkaar voor een oplossing. Dan moeten we ingrijpen om ervoor te zorgen dat het gebeurt. Onze ervaring is dat het helpt om er bovenop te zitten om ervoor te zorgen dat problemen tijdig en adequaat worden opgepakt. In ons geval is dat dus niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. We gaan met de leverancier naar boven, de turbine in. Zodat we met eigen ogen kunnen zien wat er aan de hand is en wat ze doen.”

Onderhoud

Net als auto’s krijgen ook windturbines jaarlijks regulier onderhoud: de kleine en de grote beurt. Vinand: “Ook daar zien we op toe dat het volgens planning gebeurt. Daarbij bouwen we van elke windturbine een dossier op, met de specificaties, de instellingen, de onderhoudshistorie, de inspectierapporten, et cetera. Dit is ook toegankelijk voor de eigenaren, daarin zijn we volledig transparant. Alles bij elkaar zorgen we er met onze aanpak voor dat ‘onze’ windturbines maximaal duurzame stroom opwekken en renderen. Eén van onze klanten betitelde onze aanpak als ‘Olympisch niveau’. Daar gaan we voor. Mooi als dat gezien en gewaardeerd wordt.”

Vragen of meer weten?

Maik Veenendaal staat je graag persoonlijk te woord.
(0)30 753 31 26
info@windunie.nl