Windmaand april 2018

Windmaand april 2018
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Koepelcoöperatie Energie Samen staat voor energietransitie van onderaf

Vijf duurzame coöperaties en verenigingen bundelen krachten

Vijf coöperaties en verenigingen op het gebied van duurzame energie gaan samenwerken binnen één koepelcoöperatie onder de naam Energie Samen. Op 25 april tekenden zij hiertoe een samenwerkingsovereenkomst. ODE Decentraal, REScoopNL, ECODE, Hoom en PAWEX (met deelname van de Coöperatie Windunie) denken zo de burgerinitiatieven voor de verduurzaming van energieproductie en -gebruik krachtiger te kunnen ondersteunen. Maatschappelijk eigenaarschap is in de praktijk namelijk een belangrijke sleutel tot succes.

Volgens REScoopNL-voorzitter Felix Olthuis is samenwerking nodig om het belang van burgerbetrokkenheid in de energietransitie zichtbaar te maken. “We kiezen voor één gezamenlijke rechtspersoon, een koepelcoöperatie van coöperaties en verenigingen. Daarmee zijn we effectiever, krachtiger, beter zichtbaar en ook voor de overheid een partij om rekening mee te houden.”

“Nederland heeft een sterke traditie van samenwerken in de vorm van coöperaties”, zegt Siward Zomer, directeur van ODE Decentraal. “Ook in de energietransitie komt dit tot uitdrukking, onder meer in het succes van de eerste windenergiecoöperaties en in de samenwerking die tussen energiecoöperaties is ontstaan. Die samenwerking krijgt nu een naam: Energie Samen.”

Energie Samen is een brancheorganisatie van duurzame energie-initiatieven. De vijf samenwerkende partijen zeggen een substantiële bijdrage te willen leveren aan de regeringsdoelstelling voor het reduceren van CO2-emissie. In hun beleidsplan benoemen ze de acties die Energie Samen gaat uitvoeren, geordend naar de thema’s van de sectortafels van minister Wiebes. Het gaat voornamelijk om opschaling van de activiteiten die de leden van Energie Samen al langer uitvoeren.

Energietransitie vanuit burgerinitiatieven is onze ‘core business’, zegt Thijs de la Court, algemeen secretaris van het Gelders Energieakkoord. “De omslag naar een duurzame energievoorziening in Nederland wordt een succes als burgers zich erbij betrokken weten. Met de oprichting van Energie Samen willen we de beweging van onderop meer stem en daadkracht geven. Het gaat in essentie om het versterken van maatschappelijk eigenaarschap.”

Binnenkort komt Energie Samen met een globale berekening van de concrete bijdrage die de coöperaties kunnen leveren aan de doelstelling van het regeerakkoord. Deze berekening wordt uitgevoerd door Quintel. Energie Samen gaat zich daarnaast ook bezighouden met kennisdeling, opleiding en monitoring.

Kijk voor meer informatie op: www.energiesamen.nu