Windmaand mei 2020

Windmaand mei 2020
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel

Windpark Bommelerwaard-A2 bereikt ‘Financial Close’

Windpark Bommelerwaard-A2 bereikte 7 mei 2020 ‘Financial Close’. Lokale Rabobank Altena-Bommelerwaard verstrekt deze geldlening met ondersteuning van het landelijke team Rabobank Project Finance Nederland. De initiatiefnemers van het Windpark zijn vijf lokale grondeigenaren en Windunie.

Windpark Bommelerwaard-A2 is een project met drie windturbines, dat tussen de A2 en het spoor richting Den Bosch, ten zuiden van Zaltbommel, wordt gebouwd. Financial Close maakt het voor de initiatiefnemers van Windpark Bommelerwaard-A2 mogelijk om de drie windturbines en de bouwwerkzaamheden te financieren. De bouw van het windpark start in het tweede kwartaal van 2021. Eind 2021 verwachten we de eerste opwek van stroom in de testfase. Het windpark wordt naar schatting in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd. Onderdeel van de voorbereidingen is communicatie met de omgeving over het verloop van de bouw.

Keuze voor de stille Nordex N117 windturbine

In aanloop naar de bouw hebben er gesprekken met diverse turbineleveranciers plaatsgevonden om de meest geschikte turbine voor deze locatie te vinden. De Nordex N117 kwam als beste uit de bus, omdat hij de stilste in zijn klasse is. Met de keuze voor Nordex en deze windturbine is het windpark weer een belangrijke stap dichter bij realisatie.

De Nordex N117 turbine is een van de stilste turbines in zijn klasse. Dat komt door de toepassing van zogeheten ‘serrated trailing edges’ aan de bladen van de turbine. Dit is een gekartelde achterrand die ervoor zorgt dat er minder geluid ontstaat als de turbine draait. Daarnaast heeft de windturbine een uitgekiend bladontwerp. Met een maximale kWh-productie en een zo laag mogelijke geluidsproductie in combinatie met een relatief lage omloopsnelheid zorgt dit alles voor een in verhouding stille windturbine.

Het type N117 van Nordex heeft een ashoogte van 120 meter. De rotordiameter is 117 meter waarmee een rotorblad 58,5 meter lang is. Omdat de windturbine op een fundatie staat wordt de totale hoogte als het rotorblad recht omhoog staat 180 meter.

Stroom voor zo’n 8.500 huishoudens

Windpark Bommelerwaard-A2 zal bestaan uit drie windturbines van het type Nordex N117. Elke turbine heeft een vermogen van 3,675 MW waarmee het totaal opgesteld vermogen op 11.025 MW komt. De verwachting is dat één windturbine van dit type ruim 10 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar opwekt. Dat is evenveel als gemiddeld 2.850 huishoudens per jaar gebruiken. De drie windturbines van Windpark Bommelerwaard-A2 wekken dus samen per jaar naar verwachting ruim 30 miljoen kWh op. Dat is evenveel als ruim 8.500 huishoudens per jaar gebruiken. Ter vergelijking: de Bommelerwaard telt circa 21.000 huishoudens.

Voorbereidingen voor de bouw

De eerste voorbereidingen voor de bouw starten in Q2 2021. Het doel is dat de drie windturbines begin 2022 staan en stroom opwekken. De voorbereidingen voor de bouw van dit windpark worden nu getroffen, in samenspraak met Nordex en H4A de civiele aannemer. Onderdeel van deze voorbereidingen is dat er goed met de omgeving wordt gecommuniceerd over hoe de bouw verloopt. Voordat de bouw begint, wordt dit breed bekend gemaakt in de omgeving. Iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rond het windpark kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

Dorpsmolen voor inwoners Bommelerwaard

De Windcentrale gaat de meest noordelijke windturbine overnemen van het windpark. Dorpsmolen ‘De Grote Kat’ wordt door de Windcentrale vervolgens opgedeeld in duizenden stukjes die Winddelen heten. Omwonenden kunnen deze Winddelen kopen. Als “Winddeler” profiteren zij van eigen stroom en de opbrengsten van de windturbine.

Meer weten? Kijk dan op de website van de Windcentrale.

Wilt u meer weten over Windpark Bommelerwaard-A2, neemt u dan contact op met Reni Lubberdink via e-mail of per telefoon: 030 – 753 31 00.