Windmaand maart 2018

Windmaand maart 2018
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Raad van State legt bezwaren naast zich neer

Groen licht voor Windpark Den Tol

In het dorp Netterden in de gemeente Oude IJsselstreek mogen negen windmolens worden gebouwd. Dat is de conclusie na de uitspraak van de Raad van State op 14 maart 2018, die de bezwaren van omwonenden ongegrond verklaarde. De initiatiefnemers van Windpark Den Tol zijn blij met deze welkome stap voorwaarts na het overwinnen van een aantal eerdere tegenslagen.

Windpark Den Tol is een initiatief van een groep lokale agrariërs en Windunie Development. Samen zijn ze al jaren bezig met de ontwikkeling van het windpark, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In 2013 waren de initiatiefnemers al in het bezit van een omgevingsvergunning, maar de rechtbank in Gelderland oordeelde dat de gevolgen voor het Duitse Natura 2000-gebied Unterer Niederrhein niet goed beoordeeld waren. Dat leidde in 2016 tot vernietiging van de vergunning. Een jaar eerder werd om diezelfde reden ook al het bestemmingsplan vernietigd. Na een wijziging van het aantal turbines van tien naar negen en een uitgebreidere onderbouwing van de beoordeling van de natuureffecten, is er in 2017 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. En nu zijn dan ook de vergunningen verleend en onherroepelijk verklaard.

Volle kracht vooruit

Met de benodigde vergunningen in handen gaan de initiatiefnemers nu volle kracht vooruit met de ontwikkeling van het windpark. Nadat het park begin dit jaar de (ook opnieuw aangevraagde) SDE+-subsidie verleend kreeg, wordt nu ook het aanbestedingstraject voor turbines en stroomcontract gestart.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over Windpark Den Tol op: www.windparkdentol.nl.
Kijk voor de uitspraak op de website van de Raad van State.