Windmaand oktober 2021

Windmaand oktober 2021
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Interview Martine Trip in Vakblad ‘Wind & Zon’

“Jongeren bieden een frisse blik”

Martine Trip (24), is het jongste bestuurslid bij Windunie ooit. Ze is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Haar ouders lieten de eerste windmolen bouwen in 2002 en een tweede in 2004. Later kwam daar nog zonne-energie bij. Vlak nadat Martine tot het bestuur toetrad, behaalde ze in Wageningen haar Master Plantenwetenschappen. Vakblad ‘Wind & Zon’ sprak met haar over haar ambitie om de energietransitie te versnellen.

Trip trad in mei 2021 aan als jongste lid ooit van het coöperatiebestuur bij Windunie. “Het leek mij een uitdagende kans om meer te leren over de energiewereld en het besturen van een coöperatie,” vertelt ze wanneer we vragen wat haar belangrijkste beweegreden was om zich aan te melden.  “Ik twijfelde eerst of ik mij moest aanmelden. Vooral omdat ik niet veel kennis had over energie en alles wat erbij komt te kijken. Aan de andere kant zijn jongeren juist heel dynamisch en we leren snel.

Dat laatste was voor mij vooral doorslaggevend om toch een brief te schrijven. Binnen het huidige bestuur is ervaring geen probleem. Het bestuur stond dus open voor een jongere met minder bestuurservaring. Dat ik het jongste bestuurslid ooit zou worden bij Windunie wist ik van tevoren niet. Ik wist wel er nog ontzettend veel te leren viel voor mij. Aan de ander kant: jongeren bieden een frisse blik op de te bespreken onderwerpen. Hierdoor ben je met weinig ervaring al waardevol.”

Coöperatiebesturen bestaan vaak vooral uit oudere mannen. Trip is ervan overtuigd dat  juist jonge mensen zich daarom moeten aanmelden voor coöperatiebesturen. “De mening van jongeren is belangrijk als het gaat om energietransitie. Hard gezegd: het is uiteindelijk ons probleem wanneer we de energietransitie niet op een goede manier laten verlopen. Daarom is het juist goed dat jonge mensen zich meer gaan bemoeien met de beleidsvoering.

Er valt voor mij nog ontzettend veel te leren, maar ik heb er vertrouwen in dat ik dat de komende jaren ga doen. De meeste ervaring zit vaak niet bij jongeren, maar juist de afwisseling van generaties en leeftijden geeft veel verschillende kanten van onderwerpen weer. Een goed bestuur kent zowel jongeren als meer ervaren bestuurders, zodat iedereen van elkaar kan leren.”

Lees hier het complete interview >>