Windmaand maart 2022

Windmaand maart 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel

Evenement HIER Opgewekt

Op woensdag 30 maart 2022 vond de 10e editie van het Evenement HIER opgewekt plaats: het grootste landelijke evenement over lokale duurzame energie in Nederland. We kwamen eindelijk weer fysiek bij elkaar, in congrescentrum Spant in Bussum. Windunie was wederom partner.

Evenement HIER Opgewekt is interessant voor lokale duurzame energie-initiatieven op het gebied van zon, wind en warmte. Van startende bewonersinitiatieven tot gevorderde coöperaties. Ook voor samenwerkingspartners van lokale initiatieven is het een waardevol event. Denk aan gemeenten, provincies, warmtebedrijven, energieleveranciers en serviceverleners. Koning Willem-Alexander was ook aanwezig bij het evenement! Goed dat hij de beweging van lokale energie-initiatieven steunde met zijn bezoek.

Windunie nam deel aan twee sessies:

  • De samenwerking tussen gemeenten, projectontwikkelaars en energiecoöperaties met sprekers: Ruud Schuurs (zelfstandig adviseur), Els Holsappel (NP RES) en Thijs Wentink (HIER). In deze interactieve sessie bedoeld voor energie-initiatieven werd aan een aantal tafels gesproken over de succesfactoren van samenwerken aan lokale duurzame energieprojecten. Henk Werkman nam namens Windunie deel aan een van de tafels.
  • En de partnersessie “Successen en uitdagingen bij de maatschappelijke tender voor Parkstad-Zuid” met spreker(s): Wim Fleuren (De Omslag), Bjorn Bos (Thinking Marketing/ Heerlen Duurzaam), Joost van der, Stappen (Schouwsmolen), Pascal Weijers (Windunie). In deze sessie deelden de samenwerkende coöperaties de successen en uitdagingen in de loop naar deze maatschappelijke tender en het winnen van de tender. Hoe zorg je voor vertrouwen? Hoe borg je de positie van lokaal eigenaarschap en energiecoöperaties? Hoe realiseer je je doelen door samenwerking?

Beide sessies werden druk bezocht. Windunie heeft met een flink aantal partijen kennisgemaakt en/of bij kunnen praten over samenwerking bij toekomstige energieprojecten.

Video en Podcast met Windunie

Pascal Weijers is terug te zien in een videoboodschap die onderdeel uitmaakt van een korte compilatie van reacties vanuit zowel energie-initiatieven als partners. De video was onderdeel van het plenaire programma, waarbij een thema werd ingeleid door een video compilatie.

Willem Verhaak werd geïnterviewd voor de HIER Opgewekt Podcast, die op de dag zelf wordt opgenomen en vanaf april te beluisteren op podcastapps (zoals Spotify en Apple Podcast) en op de Hier Opgewekt Podcast.