Windmaand maart 2022

Windmaand maart 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel

Wethouder Jaap van Mannekes plant boom tijdens werkbezoek aan Zonnepark Pekela

Op vrijdag 4 maart 2022 heeft wethouder Jaap van Mannekes tijdens zijn werkbezoek aan Zonnepark Pekela in Oude Pekela een boom geplant. Dit deed hij op uitnodiging van de initiatiefnemers van Zonnepark Pekela. Het planten van de boom staat symbool voor de start van de aanplanting van groen rondom het zonnepark in het kader van de landschappelijke inpassing.

De wethouder sprak met de initiatiefnemers van het zonnepark: Coöperatie Pekela Duurzaam en lokale ondernemers. De initiatiefnemers van het park hebben bij de planvorming van het park veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing. Zo wordt er naast de aanplant van 42.000 heesters en bomen een wandelpad gerealiseerd om de verbinding te leggen tussen het dorp en het nabijgelegen Emergobos.

Er komen naast het wandelpad ook twee akker/weidevogelgebieden en er wordt een groot gebied ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel ten behoeve van de biodiversiteit. Wethouder Jaap van Mannekes zegt hierover: ’Ik ben zeer tevreden over het verloop van het proces van dit zonnepark. Maar liefs 30 procent van het perceel wordt gebruikt voor landschappelijke inpassing. Dat is uniek en een voorbeeld voor andere initiatieven.’

Door het brede partnerschap is er in de aanloop naar de komst van het park, naast landschappelijke inpassing en biodiversiteit, ook veel aandacht geweest voor lokaal eigendom en maatschappelijk rendement. Coen Oosterveld, voorzitter van Pekela Duurzaam: “Vanaf het prille begin zijn de inwoners van Pekela bij de ontwikkeling van de plannen betrokken. Met een gebiedsfonds en deelname van de coöperatie in het zonnepark, komen de revenuen voor een deel ook ten goede aan de inwoners van Pekela. Daardoor is het zonnepark met recht een park voor en door de Pekelder gemeenschap.”

Het zonnepark wordt tevens een onderzoeks-locatie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met betrekking tot een onderzoek naar de biodiversiteit onder en rond zonneparken.

De bouw van het zonnepark wordt naar verwachting eind 2022 afgerond. Per jaar wekt het park ongeveer 56 miljoen kWh per jaar op.

De initiatiefnemers van dit zonnepark zijn: Schoorlemmer Landbouw, Dun Agro, Pekela Duurzaam, Solar Proactive, Ilos GMBH, Bronnen VanOns en Windunie.

Voor meer informatie en het laatste nieuws kunt u terecht op: www.pekelazonnepark.nl

Wilt u meer informatie over samenwerken met Windunie op het gebied van zon?

Neem dan contact op met Jeroen Ohm via mail of per telefoon via 030 – 753 3100.