Windmaand maart 2022

Windmaand maart 2022
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend artikel
Bestuurscolumn

Goud in handen

De oorlog in Oekraïne houdt ook mijn gemoederen bezig. Medeleven natuurlijk allereerst, de beelden liegen er niet om, en vervolgens onzekerheid. Deze situatie drukt onze neus op de feiten hoe afhankelijk we zijn van andere landen op het gebied van energie en voedselproductie.

Samenwerking maakt ons aan de ene kant sterk. Elk land teelt, produceert of realiseert producten op eigen efficiënte wijze. Aan de andere kant is deze afhankelijkheid ook een zwakte.

Het benadrukt dat we de energietransitie moeten gaan versnellen en de opwekking hiervan moeten uitbalanceren. Duurzame energie opwekken en innoveren, is waar we bij Windunie goed in zijn. Echter staat nu vooral het ingestelde plafond voor hernieuwbare elektriciteit de plannen voor opschaling in de weg. Nu de energieprijzen de afgelopen recordmaand december weer hebben overtroffen, zal hopelijk de boodschap ook in Den Haag landen.

Extra opwekking van duurzame energie is nodig om het klimaatakkoord te bestempelen, maar ook om energie betaalbaar te houden. Betaalbare energie resulteert immers in betaalbare producten. Het zal dan ook niemand ontgaan zijn dat de extra opbrengst van de stroom regelrecht naar de facturen van de meststoffen is gegaan of naar de alsmaar duurder wordende boodschappen.

Zo merkt de consument ineens dat voedsel en energie niet altijd vanzelfsprekend zijn. Men gaat vaak pas over de herkomst van producten nadenken wanneer ze duur of schaars zijn. Zou je meer wind op land willen als dit betekent dat je maandelijkse energienota omlaag gaat?

Windunie leden zijn de schakel tot succes: voedsel verbouwen, handel drijven en duurzame energie opwekken zijn. Drie zeer belangrijke en momenteel niet vanzelfsprekende factoren. Eigenlijk hebben we dus goud in handen, van die positie moeten we ons soms meer bewust worden.

Uitnodiging voorjaars-vergadering

Wij nodigen u graag uit voor de voorjaarsvergadering van onze Coöperatie op dinsdag 10 mei 2022, gecombineerd met de Poolledenvergadering.

Eindelijk kunnen wij elkaar weer in levenden lijve ontmoeten bij Leven van de Wind in Wieringerwerf. Omdat we begrijpen dat men inmiddels gewend is om ook digitaal deel te nemen, wordt die mogelijkheid ook geboden. We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk leden live aanwezig zullen zijn.

U heeft inmiddels een e-mail nieuwsbrief ontvangen waar alle informatie in staat. Hierin staat de link naar het registratieformulier. Mocht u liever bellen dan kan dat ook via nummer 030 – 753 31 00. Heel graag zie en spreek ik u op 10 mei!

Martine Trip
Bestuurslid

Bestuur@windunie.nl