Windunie mijlpalen zonprojecten

Naast zon-op-dak realiseert Windunie steeds meer grondgebonden zon (zon-op-veld). In de loop van de tijd hebben steeds meer provincies en gemeenten beleid voor de ontwikkeling van grondgebonden zonprojecten, waardoor de initiatieven voor de ontwikkeling hiervan kansrijker worden.
Gezamenlijke inkoopactie zon-op-dak bijna afgerond
In 2017 vroeg Windunie voor een groep leden SDE-subsidie aan voor zon-op-dak. In 2019 liep de realisatietermijn van veel van deze beschikkingen af.
Windunie realiseerde in totaal 27 zonne-energiesystemen in 2019. Het totaal geïnstalleerde vermogen kwam hierbij uit op 8.34 MW. Dat komt neer op het installeren van bijna 28.000 zonnepanelen!
De te verwachten jaaropbrengst ligt rond 8.000 MWh en dat is genoeg om jaarlijks 2250 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Van de gerealiseerde projecten waren er acht groter dan 450 kWp. Het grootste project had een vermogen van 769 kWp.
Met de installatie van deze systemen is het grootste deel van de projecten uit de collectieve inkoopacties afgerond. De laatste twee systemen worden in het voorjaar van 2020 gerealiseerd.
Windunie te zien op RTV Flevoland over zon op veld
Een groep van dertig boeren wilde dat de gemeente Zeewolde hen alsnog de kans gaf om zonnepanelen op hun land te bouwen. De gemeente Zeewolde mag in het kader van een provinciale proef 95 hectare aan landbouwgrond beschikbaar stellen voor de aanleg van zon-op-veld.
Het college van burgemeester en wethouders stelde echter voor om voorrang te geven aan zonnepanelen op niet-agrarische grond en initiatieven op landbouwgrond voorlopig in de ijskast te zetten tot juni 2019. Dat zou betekenen dat de ontwikkeling van zon-op-veld in lokaal eigendom niet door kon gaan. De boeren in Zeewolde hebben met succes van de gemeente geëist dat er zonneparken mogen komen op agrarische gronden.
Carel Kooij, voormalig projectmedewerker bij Windunie, in gesprek met RTV Flevoland.
Zonunie-Pool: Zonnepark De Lichtkiem
Zonnepark De Lichtkiem is lid van Coöperatie Windunie en deelnemer aan de Zonunie-Pool. Het Assense zonnepark kiest voor Windunie vanwege de goede stroomprijs door ons contract met Greenchoice.
Lokale ondernemers Henk en Sandra Heukers realiseerden samen met 674 Zonnedelers van het crowdfunding platform Zonnepanelendelen.nl een zonnepark aan de Asserwijk 48 in Assen. Lees verder >
Zonunie-Pool: Zonnepark Jutterszon
Op bedrijventerrein De Dogger in Den Helder realiseert shareNRG het project Jutterszon. Het grondgebonden zonnepark van 3,1 Megawatt is lid van Coöperatie Windunie en heeft een Zonunie-Poolcontract. Greenchoice is partner van het project.
Om de energietransitie te versnellen, stimuleert ShareNRG samen met haar partners de ontwikkeling van zonneparken in Nederland met als uitgangspunten: goed overleg met omwonenden, grondeigenaren, overheden, zorgvuldigheid in procedures en lokale betrokkenheid. Lees verder >
Zonnepark Schoorlemmer Pekela
De realisatie van Zonnepark Schoorlemmer Pekela Duurzaam is een stap dichterbij! Op 5 november kreeg het park de vergunning. Windunie is mede-eigenaar en adviseert de initiatiefnemers over de vergunningen, participatie, netaansluiting en financiering. Wij zijn extra trots op deze volgende stap, omdat het park voor 90% in handen komt van omwonenden. Windunie werkt samen met Schoorlemmer Landbouw, lokale coöperatie Pekela Duurzaam en Bronnen van Ons. Lees verder >
Vragen of meer weten?
Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.
info@windunie.nl
030 753 3100