Jaaroverzicht 2020
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend hoofdstuk

Windunie mijlpalen zonprojecten 2020

Windunie ontwikkelt zon-en-wind combinaties en zonneparken. We doen dit samen met lokale ondernemers, burgerinitiatieven, (agrarische) grondbezitters en omwonenden van projecten. Op die manier zorgen we voor profijt in de directe omgeving. Elke stap, van het proces tot en met de exploitatiefase, begeleidt en coördineert Windunie actief.

Zonnepark Zonnewilg 91% in lokaal eigendom

In Netterden, gemeente Oude IJsselstreek, wordt zonnepark Zonnewilg gerealiseerd in 91 procent lokaal eigendom. De lokale initiatiefnemers: de lokale Stichting ’t Gemeynt Netterden, de gemeente en Windunie brachten binnen een jaar het zonnepark, van in totaal 10 hectare groot, van idee naar gegund project. Het zonnepark wordt gecombineerd met Windpark den Tol waar komend jaar negen turbines van 3,6 MW worden gebouwd.

Windunie werkt in dienst van het lokale belang. Hierbij committeren we ons als mede-ondernemer met een klein belang aan een project. Dit doen we aan de ene kant omdat we als organisatie natuurlijk ook geld moeten verdienen. En aan de andere kant hebben we ervaren dat een positie in het bestuur van een organisatie in ontwikkeling van belang is voor een stabiel en, professioneel gezien, volwaardige voortgang. Het gaat namelijk over projecten waarbij de kapitaalinvestering al gauw meer dan 10 of 20 miljoen is. Dat vereist een stevige, professionele basis.

Lees meer over zonnepark ‘Zonnewilg’

Zonnepark Schoorlemmer Pekela in lokaal eigendom met steun van Windunie

Op 5 november 2020 kreeg het Zonnepark Schoorlemmer Pekela Duurzaam haar vergunning. Windunie is mede-eigenaar en adviseert de initiatiefnemers over de vergunningen, participatie, netaansluiting en financiering. Wij zijn extra trots op deze volgende stap, omdat het park voor 90% in handen komt van omwonenden. Windunie werkt samen met Schoorlemmer Landbouw, lokale coöperatie Pekela Duurzaam en Bronnen van Ons.

Windunie ontwikkelt het zonnepark samen met en voor de Pekelder bevolking. Niet vaak is een lokale coöperatie zo vroeg betrokken bij een park van deze omvang. Bovendien kunnen de bewoners van Oude Pekela aandeelhouder worden en deelnemen aan verschillende werkgroepen. Op die manier zijn de inwoners betrokken en kunnen zij meebeslissen over de inpassing van het project, participatievormen en communicatie over het zonnepark.

Lees meer over Zonnepark Schoorlemmer Pekela Duurzaam >> 

Kolksluis Solar heeft een stroomcontract via de Zonunie-Pool

Aan de Parallelweg bij ‘t Zand is in september een van de eerste particuliere zonneparken van Noord-Holland officieel in gebruik genomen. Kolksluis Solar is een project van de familie Zuurbier. Zij zijn lid van Windunie en hebben een stroomcontract via de Zonunie-Pool.

Er liggen ruim 8.900 zonnepanelen die per jaar zo’n 3,5 miljoen kWh zullen opwekken. De stroom wordt geleverd aan Greenchoice. Jaarlijks wordt er energie opgewekt voor meer dan 1.000 huishoudens.

Kolksluis Solar heeft ook een bijdrage gedaan aan het Fonds Zonneparken Schagen. Het bedrijf stort € 10.000, – in het fonds, dat beheerd gaat worden door de Schager Uitdaging.

Henk van Zanten van de Schager Uitdaging tekende hiervoor maandagmiddag het contract. Samen met een bijdrage van de gemeente Schagen kunnen uit dat fonds duurzame projecten in de gemeente worden ondersteund.

Lees meer over Zonnepark Kolksluis Solar >>

Windunie rondt de gezamenlijke inkoopactie zon-op-dak af

In 2017 startte Windunie met een gezamenlijke inkoopactie voor zon-op-dak. Deze actie liep in 2020 af. Windunie vroeg voor een groep leden SDE-subsidie aan voor zon-op-dak in 2017. In 2019 liep de realisatietermijn van veel van deze beschikkingen af.

Windunie realiseerde in totaal 27 zonne-energiesystemen in 2019. Het totaal geïnstalleerde vermogen kwam hierbij uit op 8.34 MW. Dat komt neer op het installeren van bijna 28.000 zonnepanelen!

De te verwachten jaaropbrengst ligt rond 8.000 MWh en dat is genoeg om jaarlijks 2250 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Van de gerealiseerde projecten waren er acht groter dan 450 kWp. Het grootste project had een vermogen van 769 kWp.

Met de installatie van deze systemen is het grootste deel van de projecten uit de collectieve inkoopacties afgerond. De laatste twee systemen zijn in het voorjaar van 2020 gerealiseerd.

Een Zonnepark ontwikkelen met Windunie

Vragen of meer weten over samenwerken met Windunie?

Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Info@Windunie.nl
030 753 3100