Jaaroverzicht 2021
Inhoudsopgave

HOME


samen halen we meer uit wind Terug naar Winduni.nl
Inhoudsopgave Volgend hoofdstuk
Hoofdstuk 10

Windunie in de media 2021

Windunie laat van zich horen in de media. Wij vertellen ons verhaal en vergroten op die manier onze naamsbekendheid.

Interview Martine Trip in Vakblad ‘Wind en zon’

Martine Trip (24), is het jongste bestuurslid bij Windunie ooit. Ze is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Haar ouders lieten de eerste windmolen bouwen in 2002 en een tweede in 2004. Later kwam daar nog zonne-energie bij. Vlak nadat Martine tot het bestuur toetrad, behaalde ze in Wageningen haar Master Plantenwetenschappen. Vakblad ‘Wind & Zon’ sprak met haar over haar visie en ambities om de energietransitie te versnellen.

Trip trad in mei 2021 aan als jongste lid ooit van het coöperatiebestuur bij Windunie. “Het leek mij een uitdagende kans om meer te leren over de energiewereld en het besturen van een coöperatie,” vertelt ze wanneer we vragen wat haar belangrijkste beweegreden was om zich aan te melden.  “Ik twijfelde eerst of ik mij moest aanmelden. Vooral omdat ik niet veel kennis had over energie en alles wat erbij komt te kijken. Aan de andere kant zijn jongeren juist heel dynamisch en we leren snel. Dat laatste was voor mij vooral doorslaggevend om toch een brief te schrijven.

Het bestuur stond open voor een jongere met minder bestuurservaring. Dat ik het jongste bestuurslid ooit zou worden bij Windunie wist ik van tevoren niet. Ik wist wel er nog ontzettend veel te leren viel voor mij. Aan de ander kant: jongeren bieden een frisse blik op de te bespreken onderwerpen. Hierdoor ben je met weinig ervaring al waardevol.”

Martine Trip Windunie Vakblad Wind en Zon

Martine Trip, jongste bestuurslid Windunie

Coöperatiebesturen bestaan vaak vooral uit oudere mannen. Trip is ervan overtuigd dat  juist jonge mensen zich daarom moeten aanmelden voor coöperatiebesturen. “De mening van jongeren is belangrijk als het gaat om energietransitie. Hard gezegd: het is uiteindelijk ons probleem wanneer we de energietransitie niet op een goede manier laten verlopen. Daarom is het juist goed dat jonge mensen zich meer gaan bemoeien met de beleidsvoering.”

Er valt voor Martine nog ontzettend veel te leren, zo geeft ze aan. “Ik heb er vertrouwen in dat ik dat de komende jaren ga doen. De meeste ervaring zit vaak niet bij jongeren, maar juist de afwisseling van generaties en leeftijden geeft veel verschillende kanten van onderwerpen weer. Een goed bestuur kent zowel jongeren als meer ervaren bestuurders, zodat iedereen van elkaar kan leren.”

Martine Trip in Vakblad Wind en Zon >>

69 procent Nederlanders: regering moet meer doen aan energietransitie

Volgens zeven op de tien Nederlanders moet de Nederlandse regering veel meer doen op het gebied van de energietransitie. Dit blijkt uit onderzoek van Windunie onder 1.024 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Ook de huidige kabinetsformatie biedt weinig hoop. Zo vreest maar liefst 57 procent van de ondervraagden dat ook een nieuw kabinet te weinig gaat doen aan die energietransitie.

De problemen lijken vooral politiek van aard. Zo vindt maar liefst 72 procent van de respondenten dat de Nederlandse regering een onduidelijk beleid voert op het gebied van de energietransitie. ”Mogelijk heerst er ook ontevredenheid vanwege de plots fors gestegen energieprijzen. Dat komt door de import van bijvoorbeeld gas uit Rusland. Mensen hebben komend jaar problemen om hun stroom- en gasrekening te betalen omdat we al die energie uiteindelijk in het buitenland moeten inkopen. Duurzame energie uit eigen land kan wél voor een vaste prijs worden geleverd. Als we dat gezamenlijk organiseren voorkom je de extreme prijsstijgingen die we op dit moment zien”, zegt Eelco Bots, directeur bij Windunie.

Korte termijn

Behalve verantwoordelijk voor onduidelijk beleid is de overheid volgens 64 procent van de ondervraagden te veel bezig met economische belangen op de korte termijn, waardoor zij de overgang naar duurzame energie belemmert. “Dat beeld is erg herkenbaar. Wij merken al jaren dat het voor overheden heel moeilijk is om ja te zeggen tegen duurzame opwek zoals wind op land projecten”, zegt Bots. “Terwijl de verduurzaming van de maatschappij juist enorm veel werkgelegenheid oplevert, op de korte en de lange termijn.”

Eelco Bots directeur Windunie

Impasse

Ten slotte is 54 procent van de ondervraagden van mening dat de overheid de energietransitie niet serieus neemt. “De energietransitie dreigt te stagneren vanwege een gebrek aan regie van de landelijke overheid”, zegt Bots. “Er is sprake van een impasse waarin de regionale en lokale overheden wachten op de landelijke overheid. En omgekeerd. Het is hard nodig dat het Rijk de regie neemt en de voorwaarden schept voor de energietransitie. Er kan veel meer en daar is veel steun voor onder de Nederlandse bevolking.”

Interview Axel Posthumus in ‘De Ondernemer’

Axel Posthumus is er van overtuigd: over vijf jaar is in Nederland de knop om wat betreft de transitie naar duurzame energie. Er is nog veel te doen, beseft de Windunie-directeur zich maar al te goed. ‘De vraag is niet langer óf, maar hóe we het gaan doen. Ik vind de mentale transitie daarin het sleutelwoord’. Een van zijn doelen daarbinnen: ‘Wat zou het mooi zijn wanneer stroom straks lokaal en onafhankelijk van derden beschikbaar is’.

Axel Posthumus onderging ‘een persoonlijke transitie’ en doorliep vervolgens met zijn voltallige personeel bij Windunie eenzelfde traject. Nu is dat alles in een nieuwe balans en werpt oud-commando zich als aanjager van een camping in Duitsland en als leidsman van een getransformeerd Windunie op als regisseur van de regionale energie regio’s.

"Algemeen directeur Axel Posthumus: Wat zou het mooi zijn wanneer stroom straks lokaal en onafhankelijk van derden beschikbaar is."

Hij benoemt zijn koppige geest en Fries-Duitse komaf met een glimlach. ,,Ik kom uit een wereld van de coöperaties, met leden. Gericht op samenwerking. Na mijn studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit ben ik gaan werken. Ervaring opdoen. Ik ben weliswaar ongelooflijk eigenwijs, maar ook creatief en bereid om te leren. Dat deed ik bijvoorbeeld door een opleiding bij ITIP. En vervolgens doorliep ik met Windunie eenzelfde transitieproces.”

Op zijn vijfendertigste werd Posthumus ondernemer, toen hij met zijn vrouw een camping overnam in Duitsland (in de deelstaat Hessen, nabij Marburg). ,,Samenwerken is mijn DNA. Op de camping en bij Windunie hanteren we dan ook de coöperatieve vorm, met boeren en burgers. Ik geloof daarin. Ik heb een bedrijf om de camping heen gebouwd en er mensen bij gezocht. En bij Windunie hebben we met het voltallige personeel een transitieproces doorlopen.”

Lees het volledige artikel op De Ondernemer >> 

P-Plus: Windunie regisseur regionale energietransitie

Axel Posthumus (58) doorliep met personeel en organisatie van Windunie een transitietraject. Nu werpt hij zich met een getransformeerd Windunie op als regisseur van de regionale energietransitie. “Als mensen niet gelukkig zijn in een bedrijf, heb je het niet ‘gemaakt’. Mensen moeten zelf hun ambities en dromen kunnen waarmaken.” Axel Posthumus is de ‘baas’, tussen aanhalingstekens, bij Windunie. “Precies zo proberen we met Windunie de energietransitie te versnellen. Niet alleen door windenergie, maar in toenemende mate ook door slim netbeheer. De vraag is niet óf, maar hoe de knop om gaat.”

Windunie speelt als verbinder een sleutelrol in de energietransitie. Maar er zijn ook obstakels. Zo is het administratief-financieel systeem er niet op gebouwd op energietransitie en duurzame energie. Ook de wetgeving voor netbeheerders is ongeschikt en staat noodzakelijke ingrepen niet toe. En ten slotte werkt het subsidiesysteem (voor duurzame energie) niet. “We kunnen de plussen en de minnen tegen elkaar wegstrepen”, zegt Posthumus.

Lees het volledige artikel op P-PLus >> 

Axel Posthumus in NRC Spitsuur

Axel Posthumus 2021

Met drie zoons wonen Axel Posthumus en Nicole Ikkerink in het Duitse Marburg, waar ze een camping runnen. Axel is ook algemeen directeur van Windunie in Nederland. „Niet de hele dag op elkaars lip. Het maakt de relatie gewoon rijker.”

Lees NRC Spitsuur met Axel Posthumus >>

Vragen of meer weten over Windunie?

Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Communicatie@Windunie.nl
030 753 3100