Windunie mijlpalen zonprojecten 2021
Zonnepark Pekela
Zonnepark Pekela wordt gedragen door lokale ondernemers, de coöperatie Pekela Duurzaam, de gemeente Pekela en de betrokkenheid van inwoners uit Pekela.
Zonnepark Pekela ademt één en al lokaliteit. Door het brede partnerschap met partners die complementair aan elkaar zijn, is er veel aandacht voor de landschappelijk inpassing, biodiversiteit, lokaal eigendom en maatschappelijk rendement.
De kernwaarden bij de ontwikkeling van het zonnepark zijn:
- Samen met dorpsgenoten bouwen aan een duurzaam Pekela.
- De omgeving praat mee over de landschappelijke inpassing en financiële participatie van het zonnepark.
- Veel aandacht voor landschappelijke inpassing en biodiversiteit.
- Mede-eigenaarschap/zeggenschap voor de coöperatie Pekela Duurzaam.
- De initiatiefnemers geven invulling (waar mogelijk) aan sociale en arbeidsparticipatie.
- Dit zonnepark draagt jaarlijks bij aan het gemeentelijk gebiedsfonds
- Ruimte voor onderzoek. Zonnepark Pekela is een onderzoeks-locatie voor Rijksuniversiteit Groningen t.a.v. zonneparken en biodiversiteit.
De bouw van het zonnepark wordt naar verwachting eind 2022 afgerond. Per jaar wekt het park ongeveer 56 miljoen kWh per jaar op. De initiatiefnemers van dit zonnepark zijn Schoorlemmer Landbouw, Dun Agro, Pekela Duurzaam, Solar Proactive, Ilos GMBH, Bronnen VanOns en Windunie.
Voor meer informatie over Zonnepark Pekela kunt u terecht op de website >>
Zonnepark Zonnewilg in lokaal eigendom
In Netterden, gemeente Oude IJsselstreek, wordt zonnepark Zonnewilg gerealiseerd in 91 procent lokaal eigendom. De lokale initiatiefnemers: de lokale Stichting ’t Gemeynt Netterden, de gemeente en Windunie brachten binnen een jaar het zonnepark, van in totaal 10 hectare groot, van idee naar gegund project. Het zonnepark wordt gecombineerd met Windpark den Tol waar komend jaar negen turbines van 3,6 MW worden gebouwd.
Zonnepark Zonnewilg draagt bij aan de doelstellingen van de gemeente Oude IJsselstreek om energieneutraal te worden en levert per jaar groene stroom aan 3000 huishoudens. Het zonnepark wordt naar verwachting in 2023 opgeleverd. De gemeente Oude IJsselstreek werkt met twee tranches van 30 hectare aan zonneparken. Dat wil zeggen dat initiatiefnemers die graag een zonnepark in deze gemeente willen ontwikkelen twee keer de kans krijgen om een voorstel in te dienen.
Hoge score op lokaal mede-eigenaarschap
Janine Kock, Wethouder Gemeente Oude IJsselstreek: “Zonnepark Zonnewilg deed mee in de eerste tranche en heeft een voorstel ingediend voor 1 oktober 2019. In totaal hebben wij elf voorstellen ontvangen die samen goed waren voor zo’n 90 hectare aan zonnepark. Alle voorstellen zijn op dezelfde manier beoordeeld, waarbij punten zijn toegekend voor onderwerpen als participatie en ruimtelijke kwaliteit. Zonnepark Zonnewilg scoorde over de hele linie goed, in het bijzonder op de mogelijkheid van een hoge mate van lokaal mede-eigenaarschap. Daar kwam nog bovenop dat dit project kan worden aangesloten op de netaansluiting van Windpark den Tol, wat technisch voor het elektriciteitsnet erg efficiënt is. Daarmee eindigde dit project op de derde plaats en kwam het in aanmerking voor de volgende fase: het aanvragen van een vergunning.”
“Janine Kock, Wethouder Gemeente Oude IJsselstreek: Dit project laat zien dat een zonnepark bijna volledig door de lokale bevolking en ondernemers ontwikkeld kan worden. Dat is prachtig om te zien en een goed voorbeeld voor de zonneparken die we in april en mei van dit jaar gaan selecteren voor de tweede tranche”
Samenwerking tussen partijen draagt bij aan snelle realisatie
Op de vraag hoe de samenwerking met alle partijen is gelopen, laat Kock weten: “We zijn erg te spreken over de manier waarop de initiatiefnemers werken. Als gemeente kenden we hen natuurlijk al wat langer. De initiatiefnemers zijn altijd goed bereikbaar en reageren snel op vragen. Dat heeft er zeker aan bijgedragen dat het gelukt is om de vergunning, ondanks de coronamaatregelen, binnen de wettelijke termijn te verlenen. We zijn het meest tevreden over de lokale draai van het project: lokale initiatiefnemers en een lokale stichting die mede-eigenaar wil worden, zonder grote spelers van ver weg ertussen.”
Ontwikkeling bijna volledig door lokale bevolking
“Dit project laat zien dat een zonnepark bijna volledig door de lokale bevolking en ondernemers ontwikkeld kan worden. Dat is prachtig om te zien en een goed voorbeeld voor de zonneparken die we in april en mei van dit jaar gaan selecteren voor de tweede tranche”, aldus Kock. Initiatiefnemer en grondeigenaar Frank Simmes werkt al sinds 2010 samen met Windunie en de gemeente Oude IJsselstreek aan de ontwikkeling van duurzame energie in de regio. In eerste instantie voor de ontwikkeling van Windpark den Tol. En nu voor de ontwikkeling van zonnepark de Zonnewilg.
“Windpark den Tol is het eerste project waar Windunie een lokaal initiatief ondersteunde. Windunie is van oorsprong een door boeren opgerichte coöperatie. Dat sprak aan. Het schept toch net wat meer vertrouwen dan samenwerking met een projectontwikkelaar. Onze ervaring is dat Windunie echt afstemt met de lokale initiatiefnemers. Ik vind het belangrijk dat de initiatiefnemers uiteindelijk zelf aan het roer blijven staan en niet een ontwikkelaar”, aldus Simmes.
Hier kunt u het volledige artikel uit Vakblad Wind & Zon over Zonnepark de Zonnewilg lezen.
Windunie en Emove starten met Turbinezon
Windunie en Emove zijn in 2021 de joint venture Turbinezon gestart. Samen zorgt dat voor een innovatief verplaatsbaar zonneveld dat aangesloten kan worden op de transformator van windturbines. Emove is ontwikkelaar van mobiele zonnepanelen. Windunie realiseert duurzame energieprojecten in lokaal eigendom, waaronder windenergie. Per windturbine zijn zo’n 20 tot 30 mobiele Emove Solar units van rond de 21 kWp te plaatsen.
Een belangrijke innovatie is dat het verplaatsbare zonneveld direct op de transformator van de windturbine kan worden aangesloten. Omdat het mobiele zonneveld geen extra aansluiting nodig heeft en niet-grondgebonden is, lukt het om duurzame initiatieven snel op te starten en vaart te maken met de energietransitie.
We hebben de technische kennis van Emove gecombineerd met de ontwikkel-, advies- en exploitatie-expertise van Windunie. De Emove is verrijdbaar en snel op te bouwen in verschillende opstellingen. Bovendien is de Emove schaalbaar. Er is geen fundering nodig, omdat de verrijdbare zonnepanelen-installatie op de kraanopstel-plaatsen van windturbines kan staan. Wij denken dat deze mobiliteit en flexibiliteit een voordeel oplevert voor de ruimtelijke inpassing.
Vragen of meer weten over samenwerken met Windunie?
Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.
Communicatie@Windunie.nl
030 753 3100